Ruim 300.000 varkens blij met jutezakken

21 maart 2017
Sinterklaas jutezakken

Een zwangere zeug heeft de natuurlijke behoefte een nest te maken voor haar biggetjes, maar dat is in de vee-industrie onmogelijk. Daarom startten wij in november een actie om zeugen en hun biggetjes jutezakken te kunnen geven.

Moedervarkens zitten opgesloten in kraamboxen, en natuurlijk nestmateriaal als stro en bladeren is niet bruikbaar omdat dit de mestafvoer verstopt. Met een jutezak kan een zeug haar nesteldrang enigszins bevredigen. Ze kan kauwen op het materiaal en er een primitief nest van maken. Na de bevalling hebben de biggetjes iets om op te liggen dat zachter is dan beton of plastic en dat naar mama ruikt. Bovendien kunnen ze er hun agressie en speelsheid op botvieren.

Jutezakken
Deze varkens kregen jutezakken van ons

22.700 zakken en 900 stalbeugels

Duizenden mensen gaven gehoor aan onze oproep en doneerden met elkaar bijna 28.000 euro. Dit bedrag is volledig uitgegeven aan jutezakken en montagebeugels voor in de stallen. Van het gedoneerde bedrag hebben wij 22.700 zakken en 900 stalbeugels kunnen kopen.

Investering

Met een stalbeugel kan een jutezak worden opgehangen. Veel varkenshouders beschikten nog niet over de montagebeugels, omdat ze geen nestmateriaal aan hun zeugen gaven. De stalbeugels waren met hun €10,67 per stuk wel een investering, maar wanneer de boer deze eenmaal heeft, is het gebruik van jute zakken in de toekomst veel makkelijker.

Vakbond in opstand

Sinterklaas heeft de eerste lading jutezakken aan de varkens van Johnny Hogenkamp in Dalfsen uitgedeeld. Naast Hogenkamp had een tiental varkenshouders zich aangemeld voor de Sinterklaasactie, ondanks de tegenstand van de NVV. Deze vakbond van varkensboeren riep haar leden op niet met ons in zee te gaan, omdat ze vreesde dat we duistere plannen hadden met de adresgegevens van de deelnemers.

Lichtpuntje in de koude winter

De roddel van de NVV heeft ervoor gezorgd dat de leverancier van de jutezakken niet langer wilde leveren. Wij hebben een andere leverancier gevonden en gekozen voor zakken van betere kwaliteit. Wel iets duurder, maar voor de varkens langer plezier.  De 22.700 zakken geven 5.000 zeugen meerdere keren een lichtpuntje tijdens hun kraamtijd. Voordat alle zakken op zijn hebben er ook nog eens ruim 300.000 biggetjes profijt van gehad.

Wij willen, namens de varkens in nood, iedereen die gedoneerd heeft hartelijk bedanken!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)