Schokkende beelden: Italië doodt duizenden varkens na uitbraak varkenspest

Italiaanse video
Als de varkenspest Nederland bereikt, dan wacht onze varkens dit lot. Foto: Essere Animali

Na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest In het noorden van Italië zijn deze zomer al tienduizenden varkens gedood. De Italiaanse dierenbeschermingsorganisatie Essere Animali heeft schokkende beelden gemaakt van een grootschalige ‘ruiming’. Als de varkenspest Nederland bereikt, dan wacht onze varkens hetzelfde lot.

De Afrikaanse varkenspest verspreidt zich vanuit Oost-Europa steeds verder richting Nederland, tot vlak aan onze grens. Begin 2022 bereikte deze voor varkens dodelijke ziekte ook Italië. Inmiddels zijn daar al tienduizenden besmette én gezonde varkens gedood.

Containers met dodelijk gas

De ruimingen zijn verboden terrein voor de pers, maar Essere Animali filmde de gruwelijke beelden met een drone. Varkens worden in containers gedreven, die worden gevuld met een dodelijk gasmengsel. De doodsstrijd van de dieren duurt tientallen seconden tot enkele minuten. De dode varkens worden met grijpers uit de container gehaald, daarna is de volgende groep varkens aan de beurt.

Massale doding zieke én gezonde varkens

Als de Afrikaanse varkenspest in Nederland uitbreekt, dan wacht onze varkens hetzelfde lot. Bij een uitbraak worden niet alleen de varkens op besmette bedrijven gedood, maar ook alle varkens op bedrijven in de buurt. Nederland zal daarvoor dezelfde methode gebruiken als Italië.

Stevige maatregelen zijn nodig

Om het massale doden van varkens bij een uitbraak te voorkomen, vroegen we de minister van Landbouw vorig jaar om maatregelen te nemen. De minister moet zorgen dat er minder varkens per bedrijf worden gehouden. Ook zou er een minimaal 1 kilometer afstand moeten zijn tussen varkensbedrijven. En diertransporten van en naar gebieden met varkenspest, moeten worden stopgezet. De minister weigert echter om iets te doen; varkens kunnen de pest krijgen.

Minister, kom nú in actie!

Nu Italië worstelt met de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest, moeten wij er alles aan doen om deze tragedie in Nederland te voorkomen. Minister, kom nu in actie!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.