Simpele jute zak is voor varkens een cadeautje

22 november 2016
Prodromi kraamhok

Voor de Sint is een jute zak een handig ding om cadeautjes in te stoppen, voor varkens is de zak zélf een hele verrassing. Daarom is Varkens in Nood een speciale 5 december-actie begonnen. In aanloop naar Sinterklaas vragen we zoveel mogelijk mensen geld te doneren voor jute zakken of doeken, die we aan moedervarkens geven om een nestje mee te maken.

Dat laatste is erg belangrijk voor zeugen. Zij hebben namelijk het oerinstinct om voor het werpen van de biggen een nest te bouwen van takken, stro en gras. Dat was in het wild zo, en eeuwen van domesticatie hebben er niets aan veranderd. Daarom staat in de wet geschreven dat zeugen over voldoende en adequaat nestmateriaal moeten beschikken.

In de vee-industrie is het bouwen van echte nesten onmogelijk. Moedervarkens zitten immers opgesloten in kraamboxen, en de natuurlijke soorten nestmateriaal zijn niet bruikbaar omdat ze de mestafvoer verstoppen.

Nesteldrang

Jute doeken vormen een alternatief. Ze zorgen niet voor verstoppingen, en zijn bovendien gemakkelijk vast te maken aan de box van het varken. Door er op te kauwen en er met hun neus in te wroeten, kunnen zwangere varkens er hun nesteldrang enigszins op uitleven. De biggetjes krijgen bovendien een zachtere ondergrond dan de betonnen vloer die ze nu hebben.

Een jute doek kost niet veel; voor 60 euro kunnen er 100 aan de varkens worden verschaft. Het doel van de actie is op sinterklaasavond minimaal 10.000 jute doeken aan de varkens in de vee-industrie te geven. Zodat deze dieren ook een iets prettigere decembermaand tegemoet kunnen zien.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)