Stemadvies gemeenteraadsverkiezingen 2018

Dit stemadvies is gebaseerd op het stemgedrag van landelijke politieke partijen bij moties voor een verbetering van dierenwelzijn. Het gaat om een analyse van bijna 400 moties tijdens de regeringsperiodes Rutte II en Rutte III. Ook de verschillende verkiezingsprogramma’s zijn meegenomen in de evaluatie maar daarin bleef het helaas maar al te vaak beperkt tot mooie woorden.

Stemadvies

  • Mensen die waarde hechten aan dierenwelzijn stemmen PvdD, SP of GroenLinks.
  • PVV, DENK en 50Plus zijn redelijk diervriendelijk.
  • Partijen als PvdA, D66 en CU stemmen alleen diervriendelijk als ze in de oppositie zitten. Eenmaal in de regering stemmen ze consequent mee met VVD en CDA.
  • VVD, CDA en SGP hebben geen boodschap aan dierenwelzijn. Hier tellen alleen economische belangen. Zelfs kleine verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn worden stelselmatig geblokkeerd.

Wel/niet dierenwelzijn
Onze analyse van het stemgedrag in de Tweede Kamer toont duidelijk hoe D66 en ChristenUnie hun stemgedrag op dierenwelzijn moties direct aanpassen zodra ze van de oppositie naar de regering verhuizen. Ook de PvdA laat meteen een verschuiving zien richting dierenwelzijn nu ze niet langer deel uitmaken van het kabinet. Als een partij in de oppositie zit dan is het blijkbaar goed scoren met dierenwelzijn. Als de verkiezingsbuit eenmaal binnen is dan gaan alle loze verkiezingsbeloften zo weer uit het raam.

Geen aandacht voor dierenwelzijn bij landelijke politiek
De huidige coalitie geeft in ieder geval meer dan genoeg redenen om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op een diervriendelijke partij te stemmen. Als we de komende jaren in Nederland vorderingen willen maken op het gebied van dierenwelzijn dan hoeven we weinig te verwachten van het huidge kabinet. Wellicht dat we in Nederland nog enige vooruitgang kunnen boeken op lokaal niveau.

Meer weten over de verschillen tussen de partijen? Lees meer!

Bijlage(n)

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood