Stop het verzekeren van brandgevaarlijke stallen!

Afgebrande stal

Halverwege 2019 zijn er al meer dieren omgekomen bij stalbranden dan in heel 2018. Al jaren zijn er ‘plannen van aanpak’ en ‘mooie beloftes’ van de veehouderij en de overheid. De dieren hebben er niets aan. Honderdduizenden slachtoffers verbranden of stikken in hun stal en de overheid kijkt de andere kant uit. Misschien helpt het als verzekeraars geen brandverzekeringen meer verstrekken aan brandgevaarlijke stallen!

Oplaaiende woede

Na de twee dramatische stalbranden van vorige week wordt wederom duidelijk dat de maatschappij dit niet langer pikt. Dieren opsluiten in stallen die bij het minste vonkje vlamvatten en tot de grond afbranden, zo willen we toch niet met dieren omgaan? De woede is volstrekt terecht. Dieren zijn wezens met gevoel, dat staat ook in onze wetten. Maar als het erom gaat ze te beschermen als wezens met gevoel, kijkt onze overheid steevast de andere kant uit en laat het vinden van een oplossing aan de sector over. Tevergeefs. Maar als de politiek niet eens in actie komt, wie dan wel?

Verzekeraars zijn het zat

Het lijkt erop dat de verzekeraars het gehad hebben met het oplopende aantal stalbranden. Vorig jaar werd al duidelijk dat een paar verzekeraars de kosten voor brandverzekeringen verhogen voor bedrijven met een groter risico op een stalbrand. Logischerwijs is dit vanwege de hoge kosten voor herbouw van een stal – laten we niet doen alsof dit puur idealisme is van deze bedrijven. Maar deze week laten de verzekeraars zich weer horen: ze roepen boeren op om meer te doen om brand te voorkomen. Ze wijzen erop dat het aantal verzekeraars dat stallen wil verzekeren, afneemt. “Dat is een duidelijk signaal naar de boeren”, zegt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. “Als verzekeringskosten te hoog zijn, dan zullen verzekeraars dat niet meer of alleen tegen veel hogere premies doen.”

Zonder verzekering betekent een stalbrand waarschijnlijk einde bedrijf. Als dat nog geen stok achter de deur is om een bliksemafleider te plaatsen, de elektrische ruimte brandveilig te maken en te investeren in branddetectie en sprinklers, dan weten wij het ook niet meer.

Varkens in Nood strijdt het hele jaar door voor de miljoenen dieren in de vee-industrie. Wil je de varkens helpen? Wil je meer druk zetten op de overheid? Steun ons met een donatie.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.