Stop transport – Bouw een mobiel varkensslachthuis

Varkenstransport ellende

Varkens ondervinden veel stress op transport naar het slachthuis. Door ze op het bedrijf zelf te slachten wordt veel leed bespaard. Bionext en Innohow bouwen daarom een mobiel varkensslachthuis. Het eerste van Nederland. Maar er is nog geld nodig.

Miljoenen varkens lijden op weg naar de slacht

In Nederland worden jaarlijks tientallen miljoenen varkens geslacht. Los van de stress in het slachthuis levert dit grote welzijnsproblemen op tijdens het transport. Vaak worden de dieren gemengd met dieren die ze niet kennen, dat veroorzaakt stress en gevechten. Ook zijn de geluiden en geuren in de buitenwereld onbekend en dus angstaanjagend voor de dieren. Daar komt nog bij dat varkens snel wagenziek zijn, wat het leed in de truck nog verergert. Kortom, transport is erg slecht voor het welzijn van varkens.

Bio en buitenvarkens

Biologische en vijfsterren-varkensboeren kiezen er bewust voor hun dieren een diervriendelijker leven te geven. Deze boeren willen hun varkens ook leed besparen aan het eind van hun leven. Om die reden besloot Bionext een mobiel slachthuis te ontwikkelen. Het geplande slachthuis is kleinschalig en kan 30 varkens per dag slachten. Ideaal voor kleinschalige bedrijven die belang hechten aan dierenwelzijn.

Geen CO2, dus minder leed

Varkens in Nood vindt dit een fantastisch initiatief. Zolang varkens nog worden geslacht, moeten we er alles aan doen om dit zo stressloos mogelijk te laten verlopen. In het mobiele slachthuis wordt ook niet verdoofd met het dieronvriendelijke CO2 gas. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de slachtfabrieken van Vion, Westfort en andere grote spelers. CO2 bedwelming is namelijk extreem stressvol en pijnlijk en moet als je het Varkens in Nood vraagt wettelijk verboden worden.

Crowdfunding

Om het mobiele slachthuis te kunnen bouwen, zijn er fondsen toegezegd door bijvoorbeeld de Barth Misset Stichting en Landbouw Innovatie Noord-Brabant. Maar er is meer geld nodig. Daarom start er vandaag een crowdfunding voor de resterende 55 duizend euro.

Als dierenliefhebber meebetalen aan een slachthuis? Het klinkt tegenstrijdig. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit mobiele slachthuis een enorme verbetering is voor het welzijn van varkens in Nederland.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.