Straathof mag stal uitbreiden

Stervend biggetje met bezeerde poot

In Duitsland mag hij al sinds juli 2016 geen dieren meer houden: Adrianus Straathof, op wiens bedrijven zware overtredingen van de dierenbeschermingswet werden geconstateerd. De Nederlandse gemeente Raalte heeft daar lak aan en laat de beruchte varkenshouder zijn stal uitbreiden.

Straathof verschafte zieke dieren geen toereikende verzorging. Er waren aanwijzingen dat zieke biggen die niet binnen een week opknapten, op brute wijze tegen de muur werden doodgeslagen. Door de rechter werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf.

Het is niet aan te nemen dat Straathof zijn dieren buiten Duitsland anders behandelt. Eigenlijk zou op het beroepsverbod in Duitsland een beroepsverbod in de gehele EU hebben moeten volgen. Of tenminste in Nederland. Dat de gemeente Raalte, in de provincie Overijssel, nu een uitbreiding van een van Straathofs stallen toelaat is meer dan merkwaardig.

Het gaat om een stal voor 11.400 varkens. De gemeente kan het blijkbaar niets schelen, dat al deze dieren waarschijnlijk op een gruwelijke manier mishandeld gaan worden. Volgens de gemeente zullen de omwonenden geen last krijgen van de geur en de fijnstof. Aan het feit dat zij hun leven wel doorbrengen naast een bedrijf waar tienduizenden dieren dagelijks lijden, schenkt de gemeente totaal geen aandacht.

Kijk hier voor de beelden die de politie bij Straathof in Duitsland heeft opgenomen. Pas op, de beelden zijn zeer schokkend!

Deel dit artikel