Van Dam ontvangt meer dan 7.000 ansichtkaarten

Collage moederdag actie

Uit protest tegen de wijze waarop zeugen in de vee-industrie worden gehouden, sturen 7.000 mensen deze week onze confronterende ansichtkaart naar staatssecretaris Van Dam. Het is een oproep aan Van Dam om de kraamkooi te verbieden. We willen iedereen die meedoet aan onze actie heel erg bedanken!

Ansichtkaart

Hoe absurd het is om dieren op te sluiten in een stalen kooi om daar te bevallen en kinderen te voeden, blijkt als we in een illustratie een moedervarken vervangen door een menselijke moeder. Ondanks de verschillen tussen mensen en varkens, zouden we dit toch niet één moeder willen aandoen.

Kaart moederdagactie

Reactie sector

Varkenshouders lieten in reactie weten de illustratie een ‘walgelijk plaatje’ te vinden. Zij organiseerden een tegenactie onder de hashtag #rozemoederdag. De reactie van de varkenshouders is opvallend. Varkens in Nood heeft alleen het varken vervangen door een vrouw. Blijkbaar is een vrouw in een kraamkooi walgelijk, maar als er een moedervarken ligt is het ok.

Facebook Varkens Vandaag

Brief aan Van Dam

Varkens in Nood stuurde ook een officiële brief aan Van Dam waarin we hem vragen om een reactie. In de brief verzoeken we Van Dam de kraamkooi voor moedervarkens per direct te verbieden voor nieuwe stallen. Bestaande stallen dienen binnen 10 jaar overstappen. Dat is geen onredelijke eis: in landen als Zweden en Zwitserland is de kraamkooi al verboden. Ook in Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk gelden er strengere eisen voor de huisvesting van kraamzeugen.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)