Van der Zee Vleesgrootverbruik volgende die stopt met gecastreerd varkensvlees

Kraamkooi

Van der Zee Vleesgrootverbruik, huisleverancier van onder andere Hanos Horeca Groothandel, gaat grotendeels over op niet gecastreerd varkensvlees. Dat heeft Van der Zee aan Varkens in Nood bekend gemaakt. Het niet gecastreerde gangbare varkensvlees zoals karbonades en spare ribs is afkomstig van slachterijen Groothedde (Tönnies) en Hems. Voor een klein deel van het gangbare verse varkensvlees dat nog wel afkomstig is van gecastreerde dieren wordt nog naar een oplossing gezocht.

Castratiestop nog niet volledig bij Van der Zee

Naast het gangbare vers varkensvlees neemt Van der Zee natuurvarkens uit Spanje en Italië af en uit Nederland de Livar varkens. Deze varkens hebben veel beter welzijn en meer ruimte en ze leven ook een stuk langer dan de gangbare vleesvarkens. Hoe ouder een dier wordt hoe groter de kans op berengeur, vandaar dat deze dieren nog wel gecastreerd worden. 

De castratie bij Livar vindt plaats onder plaatselijke verdoving, dat een stuk diervriendelijker is dan verdoving met CO2. Voor de napijn zoekt Livar zo spoedig mogelijk een oplossing. Hiervoor vindt onder andere overleg plaats met de veterinair anesthesist Hans Nieuwendijk.

Hans Baaij directeur van Varkens in Nood: “Omdat de castratie met de nodige zorgvuldigheid plaats vindt en vooral omdat de dieren een redelijk goed leven hebben en langer leven, is castratie in dit geval een aanvaardbare  oplossing.  Met Livar zijn we ook in gesprek over andere oplossingen zoals Improvac.”

Nieuwe dagvaardingen tegen bedrijven in de maak

Van der Zee is de eerste horecagroothandel die het castreren van biggen drastisch weet terug te dringen. Varkens in Nood is in gesprek met andere horecagroothandels zoals Sligro en Macro, maar deze bedrijven houden zich tot nog toe Oost-Indisch doof voor dit dierenleed.

Op dit moment is de situatie dat 80% van het varkensvlees dat in Nederland via de supermarkten verkocht wordt (binnenkort) niet meer gecastreerd wordt. Maar Hoogvliet, Volmar en Spar weigeren nog altijd te stoppen met de inkoop van gecastreerd vlees. Varkens in Nood bereidt een dagvaarding voor tegen één of meer van deze bedrijven. Zoals bekend zijn AH en C1000 al eerder gezwicht tijdens een rechtszaak. Met supermarkt Dirk van den Broek is nog altijd overleg gaande, ook deze wordt gesommeerd haast te maken.

Deel dit artikel