Varkens in Nood dient klacht in tegen vlees.nl

13 september 2010
Standaard afbeelding

Week van de Vleeswaren? Het is tijd voor Vleeswaarheden!  Maandag 13 september heeft Varkens in Nood een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over Vlees.nl, een initiatief van het Productschap Vlees, Vee en Eieren (PVE).  Volgens Varkens in Nood maakt Vlees.nl zich schuldig aan misleiding.

Van 13 t/m 19 september promoot de vleesindustrie het eten van vlees met de Week van de Vleeswaren. Varkens in Nood vindt het onacceptabel dat er zoveel reclame wordt gemaakt voor een product dat bewezen schadelijk is voor mens, dier en milieu. Deze week zal de stichting daarom uit protest elke dag een vleeswaarheid op haar website plaatsen. De klacht bij de Reclame Code Commissie tegen vlees.nl markeert de start van de campagne. 

Vlees.nl is sinds april 2010 online en heeft als doelstelling ‘het imago van Nederlands vlees en de productie daarvan’ te bevorderen. Stichting Varkens in Nood heeft de inhoud van de website laten onderzoeken. Uit deze inventarisatie komt naar voren dat de aangeboden informatie in veel gevallen onvolledig, onjuist of zelfs misleidend is en daarmee niet voldoet aan de richtlijnen van de Reclame Code Commissie. 

Onjuist

Zo wordt gesteld dat Nederland voorop loopt als het gaat om het welzijn van varkens. Uit verschillende wetenschappelijke publicaties blijkt echter dat Nederland  nauwelijks boven de minimale Europese norm uitkomt wat betreft welzijnseisen. koplopers zijn landen als Zweden, Denemarken en Duitsland, Nederland is op zijn best een middenmoter. 

Misleidend

Maatregelen als het oormerken en castreren van biggen worden voorgesteld als ‘ingrepen die nodig zijn voor de gezondheid en het welzijn van het dier’. Dit soort ingrepen zijn echter gericht op het optimaliseren van de productie en veroorzaken ernstige welzijnsproblemen voor het dier.

Onvolledig

Er wordt op de pagina’s ‘gezonde voeding’ geen enkele aandacht besteed aan de kwalijke rol van vlees met betrekking tot het ontstaan van overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. En dat terwijl vlees door het RIVM is aangewezen als de op één na belangrijkste bron van (verzadigde) vetten en zelfs als belangrijkste bron voor cholesterol.

De volledige klacht tegen vlees.nl kunt u hier downloaden.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)