Varkens in Nood staakt rechtszaak tegen Albert Heijn: AH maakt einde aan castratie biggen

Standaard afbeelding

Albert Heijn verkoopt vanaf medio 2011 alleen nog maar scharrelvarkensvlees met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dat maakte de supermarktketen donderdagavond bekend. Dit betekent dat 1 miljoen varkens per jaar betere levensomstandigheden krijgen en biggen niet meer gecastreerd worden. Stichting Varkens in Nood is blij verrast met dit besluit van de marktleider, en heeft besloten de rechtszaak tegen Albert Heijn over de castratie te staken.

Hans Baaij, directeur Varkens in Nood: “Dit is een grote doorbraak, zeker omdat AH zich met hand en tand in de rechtszaak heeft verzet en aanvoerde dat het onmogelijk was om aan voldoende vlees van ongecastreerde varkens te komen. Dus, een positieve verrassing is het zeker. Wij ijveren als belangenbehartiger van consumptievarkens immers al jaren voor het weren van industrievlees en het stoppen van het castreren van biggen. Albert Heijn heeft als marktleider de macht om een verandering teweeg te brengen in de supermarktbranche en heeft daarom de maatschappelijke plicht om hierin voorop te lopen.“

Albert Heijn kwam er in de supermarktmonitor, die deze week uitkwam, niet goed vanaf wat betreft de verkoop van duurzaam vlees. De supermarkt eindigde op een magere vijfde plaats op de ranglijst. De stap om meer dierenwelzijn bij varkens te eisen komt op een uitzonderlijk goed moment voor de kruidenier, wiens diervriendelijke reputatie onder druk stond. De rechtszaak die Varkens in Nood heeft aangespannen tegen onder andere Albert Heijn om de castratie van varkens tegen te gaan, wordt gestaakt.

Hans Baaij: “Wij gaan er vanuit dat de zaak tegen Albert Heijn niet door gaat. De rechtszaak die wij tegelijk met AH tegen C1000 voeren, zetten we wel door en we overwegen nu om ook andere supermarkten en eventueel groothandels voor de rechter te dagen. We zullen de supermarktsector onder druk blijven zetten om de inkoop van vlees van gecastreerde varkens te stoppen. Door de overstap van AH worden binnenkort meer dan 50% van de in Nederland verkochte dieren niet meer gecastreerd. De andere helft zal spoedig volgen, zo is onze verwachting.”  

Deel dit artikel