Varkens zijn gewéldige moeders

Varkensmama met biggetjes
Foto: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Varkens zijn fascinerende dieren. Ze zijn slim, sociaal én ze hechten heel sterk aan hun familie. Aankomende moedervarkens bereiden zich dan ook goed voor op de bevalling, zodat ze hun kroost van de beste zorg en het mooiste nestje kunnen voorzien. Ook varkens in de vee-industrie hebben deze instincten, maar kunnen hun moedergedrag in de betonnen stal nauwelijks uitvoeren. Dat moet anders. Help jij ze ook?

Moedervarken bouwt comfortabel nest

In de natuur zondert een hoogzwangere zeug zich één dag voor de bevalling af van de groep en op zoek gaan naar een nestplaats. Allereerst maakt ze een ondiepe kuil door met haar voorpoten in de aarde te krabben en te wroeten. Vervolgens bedekt ze de kuil met zacht materiaal zodat haar gevoelige uiers comfortabel liggen. Vaak trekt ze nog wat takken over het nest heen voor extra beschutting. Vlak voor de bevalling zal de zeug het nest nog éénmaal van een afstandje gadeslaan om het te perfectioneren.

Zelfs in vee-industrie blijft de nestdrang

Dit nestgedrag ligt stevig vastgelegd in het brein van het varken. Zelfs zeugen in de vee-industrie, die al meerdere malen in een reguliere kraamkooi biggen hebben gekregen, blijken zonder problemen een prachtig nest te kunnen bouwen zodra zij daar de gelegenheid voor krijgen.In reguliere kraamboxen is voor de zeug weinig tot geen mogelijkheid om een nest te bouwen. Dat een zeug geen nest kan maken, leidt tot veel stress en een verminderd welzijn.

Gebrek aan nestgedrag groot welzijnsprobleem

Het gebrek aan nestmateriaal is één van de belangrijke welzijnsproblemen van zeugen in de vee-industrie. Liefst geven we iedere zeug een mooi beschut bosje met veel takken, een dik pak stro en zachte bladeren om haar nestgedrag op los te laten. Dat gaat helaas niet, maar dat betekent niet dat een zeug in de vee-industrie helemaal geen nest kan maken.

Jutezak zorgt voor minder stress

Sinds een paar jaar zijn er namelijk juten doeken beschikbaar, die veilig in het zeugenhok kunnen worden opgehangen, en waarmee de zeug kan wroeten, die ze kan besnuffelen en met haar bek kan beetpakken. Ze voert er gedrag mee uit dat lijkt op het bouwen van een nestje. En wat blijkt? De zeug is daardoor rustiger en minder gestresst. Goed voor haar en goed voor de bevalling en daardoor ook nog beter voor de biggetjes.

Deze juten doeken zijn het minste dat iedere zeug zou moeten krijgen. Met jouw hulp kunnen we zoveel mogelijk zeugen deze sinterklaasperiode voorzien van een nestje.

Help jij mee? Hoeveel jutezakken doneer jij?

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.