Een miljoen handtekeningen in de wind geslagen

Biggentransport

De ellende van verre diertransporten is groot. Ruim één miljoen Europeanen zetten hun handtekening tegen het gezeul van dieren over lange afstanden. Daar kunnen politici niet omheen zou je zeggen, maar wat blijkt: in 2011 was er eenzelfde initiatief dat ook meer dan een miljoen handtekeningen ophaalde. In zes jaar tijd is er niets veranderd.

“Politici kunnen niet langer de ogen sluiten voor problemen bij veetransporten.” Zo kopte in 2011 een artikel van Vier Voeters. Er werd geduid op de één miljoen handtekeningen van Europese burgers tegen het langeafstandsvervoer van dieren. Er werd opgeroepen tot een maximale vervoertijd van acht uur voor levende dieren.

Nu, zes jaar later, zijn er opnieuw een miljoen handtekeningen van Europeanen verzamelend tegen langdurig vervoer van vee. En weer opnieuw wordt er gesteld: “Het transport van levende dieren zou niet langer dan acht uur moeten duren.”

Hier gaat duidelijk iets mis. Sinds 2011 is er op het gebied van langeafstandsvervoer niets veranderd. De Europese lidstaten zijn verdeeld over strengere wetgeving. Volgens de commissie geeft een kortere transporttijd geen garantie voor beter dierenwelzijn. De EU-landen moeten ieder voor zich regels opstellen en handhaven.

Hitteprotocol

In Nederland bestaat een hitteprotocol, dat ingaat bij een voorspelde periode van vier aaneengesloten dagen met temperaturen van boven de 27°C of op een voorspelde individuele dag met een temperatuur van boven de 30°C. Op deze dagen worden de dieren vroeg geladen en mogen er minder dieren in een vrachtwagen. De ventilatoren worden extra gecontroleerd en moeten harder blazen dan gebruikelijk. Het protocol is een goede stap vanuit de sector, maar werkt nog lang niet naar behoren en gaat volgens ons absoluut niet ver genoeg.

Dieren bezwijken onder hitte

In Nederland is het niet zo vaak zó warm, maar wat te denken van de andere Europese landen? Op dit moment zucht Europa onder een hittegolf. In Spanje en Italië kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40°C. In die hitte dieren vervoeren is onverantwoord. Dieren raken uitgeput door de urenlange reis en lopen het risico te bezwijken onder de omstandigheden, zoals te zien is in deze video van een biggentransport naar Spanje.

Ook aan de grenzen ontstaat er veel dierenleed vanwege oponthoud en bureaucratie, zoals video’s van Eyes on Animals schrijnend zichtbaar maken. Aan dit soort praktijken moet zo snel mogelijk een einde komen. Dat vinden wij, dat vinden alle andere dierenwelzijnsorganisaties en dat vinden tenminste één miljoen mensen in Europa. Maar de afgelopen jaren hebben bewezen dat dit niks uithaalt. Hopelijk is Europese Unie nu eindelijk klaar om samen de wet op dit punt aan te passen.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.