Video: hittestress tijdens varkenstransport

Deze week zal de hittegolf het gesprek van de dag zijn. Met alle tips over hoe je koel blijft in huis, op kantoor, slaapkamer en tijdens een festival kan je minstens zestien hittegolven vooruit. Maar hoe oncomfortabel de hitte voor ons ook kan zijn, voor veel varkens is deze zinderende hitte een veel groter probleem.

Vorig jaar filmden we varkens die in de zon stonden te wachten om geslacht te worden. Het slachthuis hield zich aan de gemaakte afspraken: er waren geen lange rijen vrachtwagens, er stonden extra ventilatoren en het asfalt werd natgespoten. Toch kun je aan de dieren zien dat het allemaal niet genoeg is. Varkens kunnen namelijk niet zweten, daarom liggen ze bij voorkeur in de modder als het warm is. Lees in dit artikel meer over de hittestress bij varkens.

Hittestress

Eén van de afspraken die de varkenssector en de overheid hebben gemaakt, is dat er bij 35°C geen dieren meer op transport mogen. Het is absoluut noodzakelijk dat die temperatuur verlaagd wordt. Varkens hebben namelijk al last van hittestress boven de 25°C. Dát is dus al een risicotemperatuur, waarbij meer dieren sterven door de hitte. Bij de door ons gemeten buitentemperatuur van 31°C was er zichtbaar hittestress.

Wassen neus

De genoemde temperatuur van 35°C komt in Nederland eigenlijk nooit voor: vrijdag 27 juli 2018 was het voor de 7e keer in 100 jaar zo warm in Nederland. Deze regel is dus een wassen neus om de overheid en consumenten gerust te stellen, niet een regel die de dieren daadwerkelijk beschermt tegen lijden. Wij roepen dan ook op om het transport bij temperaturen boven de 30°C te verbieden.

Er is nog een goede manier waarop je de varkens in deze warme zomerse tijden echt helpt: gooi ze niet op de BBQ!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.