NVWA maakt proces verbaal op tegen redders Hector

Hector

De redders van hangbuikzwijn Hector hangt strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. Die boodschap kwam een inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het betreffende echtpaar gisteren brengen op het terrein van hun dierenopvang.

Recht om te zwijgen

,,Het was schrikken, hoor”, vertelt Heidi, die samen met haar man Dick een opvangtehuis runt voor dieren in Drenthe. ,,De inspecteur vertelde dat er proces verbaal is opgemaakt en dat hij ons kwam verhoren. We hadden het recht om te zwijgen en op een advocaat, zei hij. Alsof het zo’n Amerikaanse film was! Ik had nooit gedacht dat ik dat nog eens zou meemaken.”  

Bureaucratisch detail

Reden voor deze toestand: de aangifte van de woordvoerster van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders (NVV), die de nieuwe baasjes van Hector er bij de NVWA bij lapte. Het vervoer vanaf de failliete zorgboerderij, waar het hangbuikzwijn slecht werd verzorgd en elk moment geëuthanaseerd dreigde te worden, vond namelijk plaats zonder dat hij geregistreerd was. Een bureaucratisch detail; omdat het vervoer van zorginstelling naar opvang ging, waren er geen risico’s aan verbonden. Regels zijn regels, vond de zegsvrouw van de varkensindustrie echter.

,,Het is toch een beetje alsof je iemand redt van verdrinking, maar een boete krijgt omdat je op die plek niet mocht zwemmen"

Oormerk

,,Door die aangifte kwam eerder deze maand een inspecteur op bezoek”, zegt Heidi. ,,Hij constateerde dat we niet alleen illegaal een varken vervoerden, maar ook dat onze dieren geen oormerk dragen. Officieel moet dat, maar veel opvangcentra kiezen er voor om het niet te doen. Dieren hebben er namelijk last van, en het gaat maar om heel weinig dieren die toch bij ons blijven. Bovendien registeren we onze varkens met een chip en een bijbehorend paspoort met foto en medische gegevens.”

Hoop

Heidi hoopt nog steeds op een goede afloop. ,,De inspecteur die ons gisteren verhoorde, leek onze kant van het verhaal goed te begrijpen. Ik kan me ook gewoon níet voorstellen dat we vervolgd worden. Dat is dan toch een beetje alsof je iemand redt van verdrinking, maar een boete krijgt omdat je op die plek niet mocht zwemmen.”

Misstanden

Wat de zaak extra schrijnend maakt, is dat NVWA talloze misstanden in de varkensindustrie, waarvan vele duizenden varkens slachtoffers zijn, laat bestaan. Boeren die te veel varkens in een krappe ruimte houden, die te weinig afleidingsmateriaal aanbieden of bij wie het stalklimaat ziekmakend is, blijven dikwijls ongestraft – waarbij de handhavingsdienst zich beroept op onderbezetting. Het is onbegrijpelijk waarom de kleintjes keihard aangepakt worden, terwijl de grote boeven hun gang kunnen gaan.

De officier van justitie beslist binnen zes weken of er strafrechtelijke vervolging komt.

Deel dit artikel