Rood vlees geassocieerd met hartklachten

Rood vlees

Nieuw onderzoek toont aan dat er een verband is tussen de consumptie van rood vlees en hartproblemen. De redenen om geen of in ieder geval minder vlees te eten, blijven zich opstapelen.

TMAO

In rood vlees komt het stofje Carnitine voor. In de darmen wordt dit stofje omgezet naar het stofwisselingsproduct TMAO. Eerder onderzoek toonde al een verband aan tussen TMAO en aderverkalking. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat er een associatie is tussen mensen met acuut hartfalen en hun TMAO-waarden. Patiënten met hogere TMAO-waarden die meededen aan het onderzoek hadden een slechtere prognose in het eerste jaar na hun hartaandoening.

Wat is rood vlees?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft rood vlees niets te maken met de garing van het vlees. Rood vlees komt van volwassen zoogdieren zoals varkens, koeien, schapen, geiten en paarden. Een gebakken, bruine hamburger of hamlap valt dus ook onder rood vlees.

Kankerverwekkend

Rood vlees is al eerder in verband gebracht met gezondheidsproblemen. Vorig jaar werd het door de Wereldgezondheidsorganisatie op de lijst van stoffen gezet die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Het onderzoek toont opnieuw aan dat het eten van rood vlees niet goed is voor de gezondheid. Het is fijn dat er, naast het besparen van veel dierenleed, steeds meer redenen blijven komen om geen vlees te eten. 

Deel dit artikel