Kamervragen over goedkoop varkensvlees in de supermarkt

varkensstal

Supermarkten blijven stunten met goedkoop varkensvlees. Dit vlees komt van dieren met een ellendig bestaan, uit stallen die alleen aan de minimale eisen van de wet voldoen. D66 stelt kritische Kamervragen naar aanleiding van dit nieuws.

Dierenleed in de aanbieding

Het gebeurt nog steeds: stuntacties met goedkoop varkensvlees in de supermarkt. Vlees van varkens die geen keurmerk hebben en dus onder de meest schrijnende omstandigheden leven. Supermarkten beloven al jaren om over te stappen op varkensvlees met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Ondanks deze beloftes ligt er nog steeds varkensvlees zonder keurmerk in de schappen. Zo heeft volgens onderzoek van Wakker Dier ruim de helft van de aanbiedingen met varkenshaas geen keurmerk.

Beter welzijn gaat moeizaam

Een overstap naar vlees met het Beter Leven keurmerk zou niet zo lastig hoeven zijn voor varkenshouders en supermarkten. Varkens met het keurmerk krijgen iets meer ruimte in de stal. Ook kunnen ze een beetje wroeten dankzij beter afleidingsmateriaal in hun hok. Eigenlijk is dit voor ieder varken in de vee-industrie wel het minste wat we kunnen doen. Zulke verbeteringen in dierwelzijn kost een supermarkt gemiddeld 10 cent meer per kilo varkensvlees. Iets meer geld voor varkens met net wat meer welzijn, is blijkbaar al te veel gevraagd.  

Supermarkten kunnen bijdragen

In de politiek zorgt het goedkope varkensvlees gelukkig voor onbegrip. D66 stelde Kamervragen aan minister Schouten van Landbouw. Daarin wordt de minister erop gewezen dat de meeste supermarkten nog steeds profiteren van het lijden van varkens. D66 wil dat de minister de supermarkten hierop aanspreekt.

Varkens in Nood is blij met deze politieke aandacht voor de varkens. Supermarkten zouden moeten bijdragen aan een beter leven van dieren in de vee-industrie.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.