De parels en de zwijnen van Cees van der Hoeven

Varken

Deze column verscheen eerder op FTM.nl.

Voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven zou zijn Loosdrechtse villa eens moeten delen met varkens, vindt columnist Hans Baaij.

Cees Van der Hoeven - de veroordeelde voormalige topman van Ahold/Albert Heijn - heeft mijn speciale aandacht. Toen Van der Hoeven nog voorzitter van de Raad van bestuur bij Ahold was, had ik een flink stapeltje aandelen Ahold en was ik geabonneerd op hun digitale nieuwsbrief. Een tijd lang stond er in de nieuwsbrief iedere week wel een bericht dat ergens ter wereld er wel een kleine of grote supermarktketen door Ahold was overgenomen. Het aantal overnames werd na verloop van tijd bijkans ridicuul. Het kon toch niet zo zijn dat Ahold in staat was bedrijven binnen zeer korte tijd door te lichten, te integreren en om zoveel synergie uit al die overnames te halen dat de aankoopsom binnen redelijke termijn terugverdiend kon worden? Achterdochtig geworden, heb ik mijn aandelen toen snel verkocht (tegen € 26,50 per aandeel) en niet zo gek veel later waren ze nog maar € 2,60 waard. 

De overnames bleken later zeer behulpzaam te zijn geweest bij het oppompen van de bonussen van Van der Hoeven c.s. en niet om Ahold vooruit te helpen. Ik heb toen, als voorzitter van de varkentjes in nood, eens uitgerekend dat de bonussen van Cees en zijn kornuiten in de toenmalige Raad van Bestuur voldoende waren om per jaar minstens honderdduizend varkens, waarvan het vlees bij Albert Heijn in de schappen ligt, uit hun erbarmelijke stallen te halen en op te laten groeien op een biologische boerderij.

Varkensvilla

Recent moest ik weer aan de voormalige CEO denken. Niet al te lang geleden las iktoevallig dat Van der Hoeven zijn huis aan de Loosdrechtse Plassen voor 9,5 miljoen euro in de verkoop had gedaan. Op de website Residence365 kon ik er foto's van bekijken. Een schitterend huis: aan het water, ruime terrassen, meerdere garages en zwemmen kan zowel in de natuur als in het verwarmde binnenzwembad. Met zijn Annita woont Cees in een villa, met daarnaast een kantoor aan het water en een 2 onder 1 kap woning die ik ruwweg schat op 500 m2 gelegen op een terrein dat volgens de beschrijving 40.000 m2 groot is. Een varken heeft circa 0,8 m2 ter beschikking en dat is dus pak ‘m beet 25.000 keer minder ruimte dan Cees en Annita elk hebben. Zou Cees een Nederlands productievarken zijn, dan zou hij zijn woning met tuin niet alleen met Annita moeten delen, maar met nog eens 50.000 varkens. Die 50.000 varkens zouden er overigens alleen maar op vooruit gaan: normaal komen ze niet buiten, kunnen ze van de tuin geen modderbad maken, laat staan dat ze een potje kunnen zwemmen in de Loosdrechtse Plassen. Want varkens zijn familie van het nijlpaard en uitstekende zwemmers. En net als Cees zou een varken ook wel eens op stap willen: in de natuur leggen varkens dagelijks iets van 50 kilometer door de bossen af, maar in een stal hebben ze met z’n tienen slechts drie bij drie meter.  

Cees leeft in overdadige en misschien wel overbodige luxe, met design bankstellen en overal kunst. Varkens hebben kale muren en een betonnen vloer. Eén handje stro per dag om even aan te snuffelen of om op te kauwen, iets meer ruimte, een dierenarts bij ziekte, een nest om biggen in te werpen of een modderbad? Helaas, het is allemaal veel te duur.

'Schandalige bodemprijs'

Een belangrijke reden dat zelfs een handje stro te duur is, komt omdat Ahold voortdurend werkt aan winstmaximalisatie, ten behoeve van de overnames en fusies, van de aandeelhouders en van mensen als Cees van Hoeven. Iedere euro die hieraan wordt uitgegeven, komt niet meer terecht bij de varkens(boeren). Van der Hoeven en zijn opvolgers bij Ahold persen hun leveranciers, waaronder de varkensboeren, en dus de varkens, maximaal uit. Ze betalen een schandalige bodemprijs, waardoor er voor de varkens letterlijk geen cent extra overblijft. Hoewel Van der Hoeven vooral als knecht van de Nijmeegse investeerder Marcel Boekhoorn een vermogen verdiende, zou je kunnen zeggen dat het prachtige huis van de gevallen Ahold-topman mede is gefinancierd over de ruggen van deze intelligente en sympathieke dieren. Als we de huisvesting van de varkens naast de overdadige huisvesting van Cees van der Hoeven leggen, zal ieder weldenkend mens het met mij eens zijn dat er sprake is van een schrijnend en onrechtvaardig verschil. Het zou Van der Hoeven sieren als hij uit de opbrengst van zijn huis een flink bedrag aan de productiedieren zou (terug)geven. Die hebben er met een erbarmelijk leven voor moeten betalen.

Deel dit artikel