Diana’s Blog 20: Zwaluwbuikje

Varkens buiten

Geluk(t). Een nieuwe aanwinst op Frank en Frij. Ik ben er echt heel blij mee. Zomaar online tegenaan gelopen. Gebeld en onderhandeld. Telefonisch handjeklap en ik had haar aan mijn broek hangen. Gekocht. Inmiddels loopt zij hier al weer een week of drie: een zuiver zeugje van het Mangalitzaras. Wat haar zo bijzonder maakt is haar kleurschakering: zwart met een gele buik. Daarbij heeft ze geen glad, hard haar, maar zachte krullen. Officieel heet haar kleur: zwaluwbuik. Dat is reden om inspiratie te putten voor een passende naam. Ze gaat nu als Zwaluw door het leven. 

In ons land zijn er weinig Mangalitzavarkens te bekennen. Het is een ras dat afkomstig is uit Hongarije. Kenmerkend is de krullende vacht; het schuwe karakter en vetter vlees. Heel smaakvol vlees en het vet bevat van nature gezonde omega drie vetzuren. De zeugen werpen gemiddeld een big of vijf –acht per worp. Al met al geen interessant ras voor de intensieve veehouderij waar mager vlees en rassen die veel biggen werpen doorslaggevend zijn. Maar aangezien het hier op Frank en Frij totaal anders is, zijn Mangalitza’s hier zeer welkom.

Naast hun aparte verschijning en de roots, val ik op het karakter van Mangalitza’s. Zij zijn bijzonder scherp van geest. Ik denk dat dit komt omdat er niet mee is doorgefokt. De oorspronkelijkheid, het authentieke is nog in tact. Instinctieve reacties en daarmee hun gedrag is typerend. Hoe varkens werkelijk zijn, komt echt tot uitdrukking in dit ras. Ze zijn superslim en hebben het gelijk door als er iets staat te gebeuren. Ik heb geluk met deze derde Mangalitzazeug, want er is een exportverbod van dit ras uit Hongarije. De verre Oosterburen realiseren wat voor goed vlees zij letterlijk in de kuip hebben. In Nederland zijn er ongeveer, is ruwe schatting, zo’n vijftig fokzeugen van dit aparte ras. Tegenover een miljoen aan gangbare zeugen is dat dus vrij uniek. 

Zwaluw heb ik bij een groep jonge varkentjes gedaan. Kan ze alvast wennen aan het gekrioel om haar heen. Want haar voorland is die van fokzeugje. En dat helpt bij het worden van een goede moederzeug: op tijd aan jonkies laten wennen. De kans dat ze dan een eigen pasgeboren big bijt of zelfs doodbijt is dan kleiner. Want dit is ook een feit. Varkens zijn niet altijd en alleen schattig. Wat dat betreft zijn het precies mensen. 

Diana Saaman
Natuurlijke varkenshouderij Frank en Frij

Deel dit artikel