Varkens in Nood dagvaart Sligro Food Group

Standaard afbeelding

Dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood en stichting Dier & Recht zijn een rechtszaak begonnen tegen de Sligro Food Group. De organisaties stellen dat levensmiddelenconcern Sligro castratie van biggen moet laten vallen als inkoopseis. Geeft Sligro geen gehoor aan dit verzoek, dan zal de rechter gevraagd worden om het bedrijf te dwingen haar inkoopbeleid te wijzigen.

De Sligro Food Group is een van de weinige grote spelers op de Nederlandse vleesmarkt die nog vlees van gecastreerde varkens verkoopt. Het concern, in 2009 goed voor een omzet van ruim 2 miljard, houdt ondanks herhaaldelijke verzoeken van Varkens in Nood vast aan het gebruik dat alleen varkensvlees van gecastreerde varkens wordt ingekocht. Jaarlijks verkoopt Sligro naar schatting vlees van meer 100.000 mannelijke varkens.  

Castratie van biggen is onnodig en wreed, stellen Varkens in Nood en Dier & Recht. Beide organisaties voeren sinds 2008 met succes campagne tegen het gebruik om pasgeboren biggen (onverdoofd) te castreren. Steeds meer supermarkten en groothandels laten castratie als inkoopseis vallen: tot nu toe is zeker 1 miljoen biggen deze pijnlijke ingreep bespaard gebleven. In 2012 zal 85 procent van al het varkensvlees in de Nederlandse supermarkten afkomstig zijn van ongecastreerde varkens. Eerder werden Albert Heijn en C1000 gedagvaard, beide bedrijven veranderden hun inkoopbeleid daags voor de eerste rechtszitting. 

Achtergrondinformatie castratie

Castratie van biggen is decennia terug ingevoerd om berengeur te voorkomen. Deze penetrante geur komt voor bij mannelijke varkens en kan vrijkomen bij verhitting van het vlees. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 1 procent van de varkens last heeft van deze geur, het vlees van deze dieren kan na geurdetectie aan de slachtlijn apart verwerkt worden tot gekookte vleeswaren als ham en worst. De geur is dan volledig verdwenen. Een pijnlijke chirurgische ingreep als castratie, die de jonge dieren veel stress en gezondheidsproblemen kan opleveren, is daarmee overbodig geworden. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 

Voor meer informatie mr Tanja de Vette, stichting Dier & Recht: 020 4177850 of 

Jorien de Lege, stichting Varkens in Nood: 020 6177757.

Deel dit artikel