Varkens in Nood wil - net als Britse voedselautoriteit FSA - ook camera’s in Nederlandse slachterijen

Standaard afbeelding

Naar aanleiding van ernstige dierenmishandeling in een Brits slachthuis, gefilmd door de dierenwelzijnsorganisatie Animal Aid, werkt de Britse voedselautoriteit FSA aan een plan om elke slachterij in Engeland te voorzien van camera’s. Varkens in Nood ijvert al langer voor camera’s toezicht in Nederlandse slachthuizen.

In 2008 maakte Varkens in Nood bekend dat de controle op dierenwelzijn en voedselveiligheid door sommige slachterijen opzettelijk onmogelijk werd gemaakt. “Zodra controleurs van de AID zich melden verandert de productie: de snelheid van slachten wordt drastisch verminderd, de dieren worden niet meer opgejaagd en geslagen maar met respect behandeld, de verdoving wordt secuur en dieren verdwijnen niet meer levend in een broeibak”, zo verklaarde destijds oud-medewerkers van slachterijen.

Niet alleen de werkwijze van de medewerkers moet ter controle op beeld vastgelegd worden, ook het daadwerkelijke bedwelmingsproces van slachtvarkens met CO2 moet met camera’s gevolgd kunnen worden. “De bedwelmingsruimte is niet zichtbaar van buitenaf en dus is het onmogelijk om hier zonder camera’s goed toezicht op te houden”, aldus Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood.

Dr. Temple Grandin, een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van dierenwelzijn, schaarde zich eerder achter de oproep van Stichting Varkens in Nood om meer transparantie in slachthuizen. De Amerikaanse wetenschapper vindt dat zeker het verdoven van slachtvarkens met CO2 controleerbaar moet zijn. ‘Ik ben van mening dat ramen of camera’s moeten worden geïnstalleerd in gasverdovingsruimtes, zodat de reactie van het varken voordat hij het bewustzijn verliest makkelijk kan worden waargenomen’ (1), stelde ze in een verklaring aan Varkens in Nood.

De beelden moeten beschikbaar kunnen worden gesteld aan klanten zoals supermarkten, vleesverwerkers en groothandels zodat zij kunnen erop toezien dat de slachterijen aan alle standaarden voldoen, meent Tim Smith van de Britse ‘VWA’. Wat Varkens in Nood betreft moet ook iedere consument kunnen zien of het dier wat hij/zij eet op een humane wijze aan zijn einde is gekomen. Varkens in Nood hoopt dat het cameratoezicht in de Britse slachterijen zo snel mogelijk gerealiseerd wordt en dat deze cruciale stap dan ook in Nederland eindelijk gezet zal worden.

Deel dit artikel