71,5 miljoen euro EU-geld naar promotie Europees vlees

Worst

De afgelopen drie jaar gaf de Europese Unie minstens 71,5 miljoen uit om Europees vlees te promoten. Daarmee veroorzaakt de EU niet alleen onnodig dierenleed, maar gaat het ook lijnrecht in tegen de eigen klimaatdoelstellingen. 

Onderzoek

De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het is bewezen dat vleesconsumptie een enorme impact heeft op klimaatverandering. Toch heeft de EU de afgelopen drie jaar minstens 71,5 miljoen euro uitgegeven aan de promotie van Europees vlees. Dat blijkt uit onderzoek van het European Data Journalism Network.  

Vleespropaganda

Hieruit blijkt dat in 2016 en 2017 jaarlijks 16 miljoen euro aan subsidies ging naar vleespropaganda. In 2018 werd dat zelfs 22 miljoen euro. In 2017 kwam daar ook nog eens een speciaal programma van 17,5 miljoen euro bij waarin verschillende landen hun eigen vleesproducten mochten aanprijzen voor de export. 

Export

Zo promoot de grotendeels door de EU gefinancierde campagne ‘What a Wonderful Beef’ Spaans vlees in Hong Kong, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam. De campagne claimt onder meer dat vlees door de rijkheid van proteïne en vitamines een essentieel onderdeel is van een gezond, gebalanceerd dieet. De negatieve effecten van vleesconsumptie worden helemaal niet genoemd. 

Klimaatdoelstellingen

Volgens de klimaatdoelstellingen van de EU moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 minstens 40% minder zijn dan in 1990. Uit een onderzoek blijkt dat een afname van 50% minder geconsumeerde dierlijke producten de broeikasgasuitstoot met 25 tot 40% verlaagt. Toch stak de Europese Unie de laatste drie jaar, naast 71,5 miljoen euro om Europees vlees te promoten, ook nog eens 63 miljoen euro in de promotie van Europese zuivel en kaasproducten. 

Vleessubsidie

Nog veel meer dan naar de promotie van vlees, subsidieert de EU de productie van vlees. Greenpeace rekende in een recent rapport uit dat tussen 28,5 en 32,6 miljard euro aan landbouwsubsidies terecht komt bij de veehouderij. Dat betekent dat bijna 20% van de hele EU-begroting naar een industrie gaat waar niet alleen vreselijk veel dierenleed plaatsvindt, maar die ook lijnrecht ingaat tegen de klimaatdoelstellingen.

Deel dit artikel