Steunt Europees Parlement het verbod op dierenkooien?

kraamkooi
Komt er eindelijk een eind aan de vreselijke kraamkooien?

Belangrijk moment: in het Europees Parlement vindt vandaag een hoorzitting plaats over het verbod op het gebruik van kooien in de veehouderij. Vertegenwoordigers van de campagne ‘Stop de kooien’ - waar ook Varkens in Nood aan meewerkt - vragen het Parlement om steun voor een kooiverbod. Een spannende dag voor de varkens, want een Europees verbod betekent het einde van de zeer dieronvriendelijke kraamkooien.

Succesvol burgerinitiatief

De hoorzitting is het resultaat van het succesvolle Europese burgerinitiatief ‘Stop de kooien’. Met dit initiatief roepen we de Europese Commissie op om het gebruik van kooien in Europa wettelijk te verbieden. Bijna 1,4 miljoen mensen tekenden de petitie tegen het gebruik van kooien in de vee-industrie. Door deze overweldigende steun is de Europese Commissie verplicht om op het initiatief te reageren. Zo krijgt het mogelijke kooiverbod de welverdiende aandacht in de Europese politiek.

Parlement moet kooiverbod steunen

Vandaag wordt het burgerinitiatief besproken in een hoorzitting van het Europees Parlement. De organisatoren van het initiatief geven uitleg over de noodzaak én de haalbaarheid van een kooiverbod. Maar ook een wetenschapper en een veehouder geven hun mening. Na de hoorzitting geeft het Parlement advies aan de Europese Commissie. Het overtuigen van het Parlement zet dus de nodige druk op de Commissie om écht te stoppen met kooien in de vee-industrie. Daarna is het aan de Commissie om te beslissen of er een wetsvoorstel komt voor een kooiverbod.

Een einde aan kraamkooien?

De uitkomst van de hoorzitting is van groot belang voor alle dieren in de Europese vee-industrie. Konijnen, nertsen, eenden, kippen en kalveren kwijnen weg in kooien die hen ernstig beperken in hun bewegingen en gedrag. Het leed is enorm. Ook voor de varkens staat er veel op het spel. Een algemeen kooiverbod zou een einde maken aan het gebruik van kraamkooien. Moedervarkens worden dan niet langer wekenlang opgesloten in een krappe kooi waarin ze nauwelijks kunnen bewegen. Geen langdurige stress en frustratie meer, omdat ze in een kooi onmogelijk hun natuurlijke moedergedrag kunnen uiten. Een kooiverbod zou één van de grootste misstanden in de varkenshouderij aanpakken.

Kraamkooi onnodig volgens wetenschappers

Varkenshouders gebruiken kraamkooien uit angst dat een zeug op haar biggen gaat liggen. Maar volgens wetenschappers van de Universiteit Utrecht is het goed mogelijk om kraamkooien af te schaffen. Simpele aanpassingen in het hok voorkomen dat zeug gaat liggen op plekken waar biggen in het nauw kunnen komen. Dit zorgt voor iets hogere kosten voor varkenshouders én consumenten, maar daarmee komt er wel een einde aan verschrikkelijk en vooral onnodig dierenleed. Deze aanbevelingen zijn deze week ook gepresenteerd aan het Europees Parlement.

De Europese Commissie moet voor 15 juli een beslissing nemen over een mogelijk wetsvoorstel voor een kooiverbod. Steun van het Parlement kan hierin het verschil maken. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond het Europese verbod op kooien? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

 

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.