Actievoeren helpt!

Varken

In het jaarplan van 2019 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan veel onderwerpen waaraan wij in 2017 en 2018 aandacht hebben besteed. Dit toont aan dat het werkt om ophef te veroorzaken en aandacht te vragen voor welzijnsproblemen in de vee-industrie!

Actie voeren werkt!

Wie onze organisatie al wat langer volgt, weet dat we ons vaak richten op misstanden in de veehouderij die in feite wettelijk verboden zijn. Er staan veel regels in de Europese en Nederlandse wet die dieren zouden moeten beschermen. Helaas mankeert het vaak aan handhaving of zijn de wetten zo onduidelijk beschreven dat overtreding lastig is vast te stellen. Met brandbrieven, petities en lobby's, richten wij ons vaak op de overheid en de NVWA om het leven van de dieren beter te maken.

Natuurlijk kun je niet direct alle misstanden uit de wereld helpen, maar soms word je beloond met positieve resultaten!

Cameratoezicht slachthuizen

Zo schrijft de NVWA in het jaarplan dat er in 2019 hard wordt gewerkt aan het cameratoezicht in slachthuizen. Er loopt al een pilot op drie slachterijen, maar in 2019 zal die pilot worden uitgebreid. De NVWA blijft focussen op hoe cameratoezicht het welzijn van dieren in het slachthuis kan verbeteren en het handhaven makkelijker kan maken. Hoog nodig, want ook in 2018 zagen we herhaaldelijk hoe vaak er iets misgaat! Door organisaties als Animal Rights, die de misstanden in beeld brengen, en door mensen zoals jullie, die massaal onze petitie ondertekenden, ontkomt de politiek er niet aan dit onderwerp serieus te nemen. Cameratoezicht is nog niet verplicht, maar wij blijven daarvoor strijden!

Eindeloze verveling van varkens

Al jaren is duidelijk dat gangbare varkensstallen de wet overtreden met slecht of zelfs volledig ontbrekend afleidingsmateriaal. Na decennia van gedogen, lijkt het erop dat het ministerie van Landbouw nu eindelijk in actie komt. Het helpt dat de Europese Commissie Nederland heeft aangesproken op het slechte afleidingsmateriaal in Nederlandse stallen. In 2017 en 2018 bleven wij de NVWA en de politiek aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld met ons rapport ‘27 jaar ongeschikt afleidingsmateriaal’, met een brandbrief aan de minister en met handhavingsverzoeken gericht aan de NVWA. De NVWA belooft in 2019 beter te handhaven op afleidingsmateriaal en het couperen van varkensstaarten.

Ook van onze zusterorganisatie Dier&Recht zien we de onderwerpen terugkomen in de plannen van de NVWA.

Een écht beter leven voor alle dieren? Het kán, maar het vereist wel een lange adem!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.