Komt er een verbod op tasers?

Varken krijgt stroomstoot op gezicht
Onze undercoverbeelden tonen structurele mishandelingen met tasers

Onze campagne tegen stroomstootwapens in de veehouderij levert nu al veel moois op! Landbouwminister Adema wil een verbod op het gebruik van stroomstootwapens tijdens transporten. Ook de Tweede Kamer stemt voor een volledig verbod op tasers. Dit zijn geweldige stappen, maar we zijn er nog niet. Wij willen een volledig verbod op tasers: tijdens transport, in het slachthuis én in de stal.

Minister gaat stroomstoten tijdens transport verbieden

Minister Adema reageerde geschokt op de undercoverbeelden van Varkens in Nood:

“Ik vond ze afschuwelijk, walgelijk. Het is gewoon je reinste vorm van dierenmishandeling.”

De minister gaat werk maken van een verbod op stroomstootwapens tijdens transport. Varkens mogen dan niet meer met stroomstoten de vrachtwagen in- en uitgejaagd worden. Maar zo’n verbod beschermt varkens niet tegen mishandeling met tasers in het slachthuis of in de stal. Daarvoor is een algeheel verbod nodig.

Tweede Kamer wil volledig verbod

Ook de Tweede Kamer reageerde ontzet op de undercoverbeelden. Kamerleden van de Partij voor de Dieren en de VVD dienden samen een motie in voor een algeheel verbod op het gebruik van stroomstootwapens in de veehouderij. Een grote meerderheid van de Kamerleden stemde voor deze motie. Dit is goed nieuws, want als de minister deze motie uitvoert dan mogen tasers nergens meer worden gebruikt om dieren voort te drijven.

Petitie blijft nodig

Een aangenomen motie betekent helaas niet altijd dat er snel iets verandert. In juli 2021 stemde de Tweede Kamer ook al voor een motie om tasers te verbieden. Vervolgens deed de toenmalige minister hier anderhalf jaar niks mee. Daarom blijft onze petitie van groot belang: hoe meer mensen tekenen tegen stroomstootwapens, hoe groter de druk op de minister om dit keer wél actie te ondernemen.

Wil jij ook een einde aan het gebruik van stroomstootwapens op dieren? Teken nu de petitie voor een verbod!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.