Vijf kinderboekenschrijvers

In 2002 waren vijf kinderboekenschrijvers gezamenlijk ambassadeur van Varkens in Nood: Thea Beckman, Rindert Kromhout, Ton van Reen, Jacques Vriens en Yvonne Kroonenberg.

Onder leiding van Ton van Reen en Jaques Vriens werd een kinderboek - met bijdragen van Youp van ’t Hek, Lousje Voskuil, Harmen van Straaten, Rudy Kousbroek, Wouter Klootwijk en vele anderen - uitgebracht door uitgeverij Pyramide. Jacques Vriens gaf als Meester Jaap les aan kinderen en ook was er een televisiespotje met het varkentje Babe in de hoofdrol. Yvon Jaspers presenteerde een varkentjesmiddag in bioscoop City.

Thea Beckman

De in 2004 overleden Thea Beckman was een zeer bekend schrijfster van kinderboeken en was een groot dierenvriend. Ze hield wat minder van mensen: "Mensen zijn hebzuchtig, agressief en onverdraagzaam." Voor het boek Varkentjes schreef zij een kort verhaal met als titel 'De big'.

Yvonne Kroonenberg

Yvonne Kroonenberg is door de jaren heen een trouwe ambassadeur van Varkens in Nood geweest. Zij hielp Robert Long tijdens de rechtszaak toen hij de varkenshouderij vergeleek met een concentratiekamp. Ze schreef het boek 'Alleen de Knor wordt niet gebruikt'. Was als kinderboekenschrijfster actief bij de samenstelling van het boek Varkentjes, bezocht met schoolklassen varkensstallen en was nooit te beroerd om in debatten het voor de varkens op te nemen. Ook leert ze kinderen hoe ze op heel eenvoudige wijze een varkentje kunnen tekenen.

Rindert Kromhout

Veel kinderboeken van Rindert Kromhout gaan over dieren, variërend van tijgers en olifanten tot ezels en katten. Rindert was van jongs af aan al een dierenliefhebber en wilde bioloog of dierenarts worden. Voor het boekje 'Varkentjes' schreef hij een verhaal over kraaien en varkens.

Ton van Reen

Ton van Reen is initiatiefnemer en samensteller van het boek 'Varkentjes'. Ton is zeer actief voor de dieren. Zo bezocht hij met groepen schoolkinderen diverse diervriendelijke varkenshouderijen en schreef hij (kinder)boeken voor de Egelbescherming Nederland, het Natuurhistorisch Museum in Maastricht en het Natuurhulpcentrum.

Jacques Vriens

Jacques Vriens schreef voor het boek Varkentjes het verhaal 'Eindelijk aktie' over de bevrijding van varkens uit de vee-industrie. Jacques opende in Maastricht onze fototentoonstelling 'Varkens je ziet ze niet, maar ze zijn er wel' en vertelde als Meester Jaap kinderen over het leven van de varkens.

Deel deze pagina