Overtredingen in slachthuizen: zero tolerance!

Overtredingen in slachthuizen: zero tolerance!

Update: D66 stelt Kamervragen naar aanleiding van ons onderzoek. De partij vraagt minister Adema om verplichte controlepunten in te stellen, de slachtsnelheid acuut te verlagen als een slachthuis deze ernstige overtredingen begaat en de overtredingen te behandelen als dierenmishandeling.

Het blijft belangrijk om de brandbrief te ondertekenen: hoe meer handtekeningen, hoe sterker onze eis voor een zerotolerancebeleid!

24.78630.000

24.786

Onderzoek van Varkens in Nood onthult opnieuw ernstige overtredingen in Nederlandse slachthuizen. Varkens worden bij bewustzijn geslacht of belanden levend in het hete water van de broeibak. Het is onacceptabel dat slachthuizen hiermee weg blijven komen! Wij eisen een zerotolerancebeleid voor deze afschuwelijke overtredingen.

Uit de inspectierapporten van de NVWA blijkt dat slachthuizen geregeld grove fouten maken bij het verdoven van varkens en het doorsnijden van de halsslagader. Ook de controles of dieren daadwerkelijk bewusteloos of dood zijn, schieten ernstig tekort. Het slachten moet allemaal zo snel en goedkoop mogelijk, met gruwelijke gevolgen voor de dieren.

Topje van de ijsberg

Al sinds 2018 onthult Varkens in Nood de ernstige overtredingen die de NVWA vaststelt in Nederlandse slachthuizen. Het toezicht van de NVWA is steekproefsgewijs, dus het werkelijke aantal overtredingen ligt vele, vele malen hoger. Dat moet stoppen!

Zerotolerancebeleid

Deze afschuwelijke overtredingen mogen nóóit voorkomen. Alle waarschuwingen en boetes hebben tot nu toe niets geholpen; het is tijd voor een zerotolerancebeleid! De minister moet strenge maatregelen nemen om te garanderen dat geen enkel varken meer bij bewustzijn wordt geslacht.

Strijd je mee? Onderteken de brandbrief!

Ja, ik teken voor een zerotolerancebeleid!

Er moeten per direct strenge maatregelen komen zodat geen enkel dier bij bewustzijn wordt geslacht.

Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Varkens in Nood jou telefonisch benaderen voor giftverzoeken of updates over deze campagne.
Bekijk onze privacyverklaring.

Zojuist getekend

  • Wim Van Vugt (27 minuten 44 seconden)
  • Anoniem (40 minuten 53 seconden)
  • Silvia Berntsen (1 uur 12 minuten)
  • Maarten melis (1 uur 21 minuten)
  • Anoniem (6 uur 37 minuten)
Deel deze campagne