Giftige lucht in de stal

slecht stalklimaat

In de intensieve veehouderij leven varkens in potdichte stallen. Ze staan op roosters boven een put met hun eigen uitwerpselen. In de put ontstaan giftige gassen zoals ammoniak. Deze gassen verspreiden zich samen met stofdeeltjes door de stal. De varkens worden hun leven lang gedwongen om deze stinkende, ziekmakende lucht in te ademen.    

Ziekte en pijn

De schadelijke lucht in varkensstallen veroorzaakt veel gezondheidsproblemen. Hoge concentraties ammoniak en fijnstof zorgen voor geïrriteerde ogen, benauwdheid, hoesten en ontstekingen van de luchtwegen. Minstens een op de vijf varkens heeft een long- of borstvliesontsteking. Dat zijn jaarlijks vijf miljoen varkens die pijn voelen bij elke ademhaling. 

Snakken naar frisse lucht

Varkens zijn zindelijke dieren met een bijzonder gevoelige neus. Van nature houden ze hun slaap- en eetplaats schoon door op een afgelegen plek te poepen en te plassen. Het is dan ook schandalig dat de varkens in de vee-industrie boven een open riool leven. Het gebrek aan frisse lucht veroorzaakt stress en frustratie. De varkens reageren dat af op elkaar: varkens in stallen met giftige lucht vechten vaker en bijten in elkaars oren en staart.

Varkens in Nood strijdt voor schone lucht in varkensstallen. Er moet een einde komen aan diepe mestputten en smerige hokken zonder ventilatie. Varkens verdienen een frisse neus in de buitenlucht.

Deel deze misstand