Slechte verzorging van zieke varkens

Veel voorkomende ziektes niet behandeld

Veel varkens worden letterlijk ziek van de intensieve veehouderij. Hun longen raken ontstoken van de giftige lucht in de stal. De harde, gladde vloeren veroorzaken wonden en ontstekingen aan hun poten. Van goede zorg voor deze dieren is vaak geen sprake. De varkens komen met pijnlijke aandoeningen bij het slachthuis aan.

Geen behandeling door dierenarts

Volgens de wet zijn varkenshouders verplicht om – in overleg met een dierenarts –een ziek of gewond dier meteen de nodige zorg te bieden. Bij de meeste stallen controleert een dierenarts de varkens elke twee tot vier weken. Maar er zijn ook veel stallen waar een bezoek van de dierenarts zeldzaam is. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren, die alle dierenartsbezoeken aan varkenstallen bijhoudt, laten ruim 350 Nederlandse varkenshouders hoogstens één keer in de twee maanden een dierenarts langskomen. Zieke varkens moeten dan weken- tot maandenlang wachten tot ze de nodige behandeling krijgen.  

Ziek naar het slachthuis

Dat veel varkens niet goed verzorgd zijn, blijkt in het slachthuis: bij bijna een kwart van alle varkens zijn na de slacht tekenen van ziekte of verwonding te zien. Dit gaat vooral om ontstekingen van de longen, maar ook om ernstige open wonden.    

Sluit varkens niet op in ziekmakende stallen

Het is al erg genoeg dat varkens pijnlijke ziektes oplopen door de manier waarop ze worden gehouden. Dat deze dieren vervolgens niet de zorg krijgen die ze nodig hebben om te herstellen, is extra kwalijk. De oplossing? Laat varkens niet wegkwijnen in ziekmakende stallen, maar geef ze een leven dat bij ze past. Met frisse lucht, aarde onder hun poten en genoeg ruimte om te bewegen. Zo worden de meeste ziektes voorkomen én hebben varkens een gezonde omgeving om in te herstellen.

Deel deze misstand