Afrikaanse varkenspest tikkende tijdbom voor hele wereld

Chinese Varkenspest

We wisten dat het er rampzalig aan toeging in China met de Afrikaanse Varkenspest. Toch blijkt het nóg schokkender te kunnen. In Volkskrant spreekt een wanhopige Chinese varkensboer zich uit. De Chinese overheid faalt enorm met de aanpak van de zeer besmettelijke ziekte. We staan aan de vooravond van de grootste internationale dierencrisis ooit. Wereld, wordt wakker!

Chinese varkenshorror

Afrikaanse varkenspest is een extreem besmettelijke virusziekte bij varkens. Hoge koorts, gebrek aan eetlust, bloedingen, bloederige diarree en braken horen bij de symptomen. Veel dieren sterven aan de ziekte. Om verspreiding te voorkomen worden varkens massaal geruimd en in China gaat dat op extreem wrede wijze.  Varkens worden levend begraven of zelfs levend verbrand. Miljoenen dieren sterven een gruwelijke dood.

‘Onder controle’

De Chinese overheid geeft inmiddels aan dat de ziekte onder controle is, maar de waarheid is angstaanjagend anders. In de Volkskrant spreekt een Chinese varkensboer zich uit over de extreem slechte aanpak van de bestrijding. Duizenden uitbraken zijn niet gerapporteerd, en dus ook niet correct aangepakt. Volgens officiële cijfers zijn ongeveer een miljoen varkens geruimd volgens de voorschriften, maar honderden miljoenen andere varkens blijken met spoed te zijn geslacht. Boeren zetten die stap omdat de overheid niet de beloofde schadevergoedingen geeft voor het ruimen van de varkens.

Zieke varkens naar slachthuis

Aangiftes van de ziekte worden door de overheid niet erkend. Zo belanden duizenden uitbraken in de doofpot. Boer Wu – een schuilnaam – geeft aan dat hij nog probeerde met de overheid te onderhandelen. Maar hij kreeg slechts wat smeergeld beloofd als hij zelf zijn zieke varkens zou opruimen. Omdat hij dat onnodig dierenleed vond probeerde hij zijn verzekering nog, maar uiteindelijk stuurde hij, net als zijn collega’s, zijn zieke varkens naar het slachthuis.

Besmet vlees op de markt

Het slachten van de zieke varkens vormt een enorm risico. Vlees van besmette dieren is namelijk nog jarenlang besmettelijk. Momenteel liggen er in China vrieshuizen vol met besmet varkensvlees dat via legale en illegale wegen bij vleeseters op hun bord komt. Het risico op verdere verspreiding van de ziekte is op deze manier bijna 100%. In de afgelopen maand werd in Noord-Ierland vlees besmet met Afrikaanse varkenspest op het nippertje onderschept door de douane. Het ging om illegaal geïmporteerd vlees.

De varkenspest slaat internationaal keihard toe. Varkens worden massaal gedood op extreem wrede manieren. En het kan nog veel erger worden. De berichtgeving uit China moet alle alarmbellen doen rinkelen. Het leven van miljoenen varkens, ook in Europa, staat op het spel. De internationale gemeenschap móet in actie komen! Teken de petitie om een einde te maken aan deze meedogenloze massamoord.

Blijf op de hoogte van dit dossier, maar ook van onze andere campagnes via onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.