Dierenwelzijn slechter na strengere controles NVWA

19 januari 2017
Varkensslachterij

De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt, nadat in 2014 veel misstanden boven water waren gekomen. Het resultaat daarvan is te lezen in de ‘naleefmonitor’ die gisteren werd uitgebracht. Wat blijkt: het gaat er inmiddels hygiënischer aan toe, maar het dierenwelzijn is juist achteruit gegaan.

Slachthal
Afbeelding: NVWA

De inspectiedienst laat trots zien dat er verbeteringen zijn opgetreden en de media nam dat gisteren graag over: “Naleving verbeterd bij slachthuizen” schrijft de NVWA zelf. “Slachterijen meer in het gareel” kopt de NOS. Hierbij heeft men het over hygiëneregels die strenger worden toegepast.

Gek genoeg rept niemand over het dierenwelzijn, terwijl daar ook over gerapporteerd is. Helaas is daar een  tegenovergestelde trend te zien: zo voldeed in 2014 99% van de gecontroleerde slachterijen aan de eisen voor het correct bedwelmen( de verdovingsfase), maar was dit eind 2016 nog maar 95%. Ook bij het steken en verbloeden gaat het tegenwoordig vaker mis: in 2014 werden de welzijnsregels in 100% van de gecontroleerde gevallen nageleefd, en dat is gedaald tot 97% in 2016.

Simpel gezegd: 5% van de dieren wordt niet volgens de welzijnseisen bedwelmd, en 3% wordt niet op de juiste manier verbloed. Onacceptabel hoge percentages, waar snel verbetering in moet komen!

Ook op het gebied van hygiëne valt nog steeds wel wat te verbeteren trouwens: "Het gebeurt nu nog wel eens dat er per ongeluk poep uit de darmen op het vlees terecht komt bij het slachten, of dat het vlees in contact komt met de huid van het beest", zegt NVWA-voorlichter Benno Bruggink.

Eet smakelijk, vleeseters.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)