Duitsland haalt de zeug uit de kooi!

Beperkt contact tussen moeder en biggen

‘Boxen in 2032 op de schroothoop’ kopt vakblad Boerderij. Varkens in Nood ziet natuurlijk liever nog veel eerder een einde aan alle zeugenkooien, maar dat er stappen worden ondernomen vinden wij positief.

Weer bewijst de Duitse landbouwminister Schmidt dat hij dierenwelzijn serieus neemt. Hij heeft plannen gemaakt die ervoor moeten zorgen dat zeugen veel minder lang in een kooi mogen worden opgesloten. Als de voorstellen worden aangenomen, dan mogen zeugen 'nog maar' acht dagen in de kraamkooi worden opgesloten en dan nog eens maximaal acht dagen in een kooi in de dekstal, nadat de biggetjes bij haar zijn weggehaald. Verder worden er strengere eisen gesteld aan de grootte van de boxen, want die zijn vaak veel te krap voor de steeds groter wordende zeugen.

In de deelstaat Nedersaksen, waar heel veel varkensbedrijven zijn, is al wetgeving in voorbereiding die de kooien alleen toestaat in de eerste week na het werpen en de eerste vijf dagen na het spenen. Bovendien wil Nedersaksen de nieuwe eisen al direct laten ingaan voor nieuwbouwstallen en stallen die gaan verbouwen. Nedersaksen gaat dus binnen Duitsland nog een stap verder om het gebruik van de kooien te verminderen.

Complimenten aan Duitsland! Maar wat een verschil met Nederland. Ook hier zijn er zeugenhouders die de zeugen niet langer willen opsluiten in de kraamhokken. Voor het welzijn van hun zeugen, voor hun eigen werkplezier en omdat ze zich in de toekomst op een diervriendelijker veehouderij willen richten. Deze ondernemers kunnen helaas op geen enkele steun van de Nederlandse overheid rekenen.

Varkens in Nood zet zich al jaren in voor de kraamzeug. Een zeug in de vee-industrie staat in de regel vier tot vijf weken opgesloten in een krappe kooi waarin ze zich niet kan omdraaien, geen nest kan maken en niet voor haar biggetjes kan zorgen. De reden dat ze daar in moet liggen, is om te voorkomen dat ze op haar biggen gaat liggen. Het meest wrange is nog dat dat risico hierop eigenlijk alleen in de eerste levensdagen bestaat. Het is van de zotte dat de moedervarkens desondanks vijf weken lang opgesloten worden tussen ijzeren stangen.

Nederland, word wakker en volg het Duitse voorbeeld! Ga zelfs verder en zorg ervoor dat in 2032 alle zeugen in het stro mogen bevallen.

Deel dit artikel