EU roept China op levend begraven besmette varkens te stoppen

De vicevoorzitter van de Europese Commissie veroordeelt China scherp om de weerzinwekkende wijze waarop het land miljoenen met Afrikaanse varkenspest besmette varkens ruimt. Op beelden is te zien hoe de dieren levend worden begraven, of zelfs verbrand.

Internationale verontwaardiging
Al meer dan 30.000 mensen ondertekenden onze petitie om minister van buitenlandse zaken Stef Blok te vragen de Chinese ambassadeur op het matje te roepen. De verontwaardiging over het vreselijke lot van miljoenen varkens in China heeft nu ook tot een scherpe veroordeling van de Europese Unie geleid.

Reactie EU
De vicevoorzitter van de Commissie, Jyrki Katainen, noemt de gruwelijke praktijken “volledig in strijd met internationale regels van de Wereldorganisatie voor diergezondheid voor de bestrijding van besmettelijke ziekten.” De EU roept China daarom schriftelijk op de dierenwelzijnsregels na te leven en te stoppen met deze ongekende wreedheden tegen varkens.

Geen kant op
Of deze veroordeling effect heeft, is zeer de vraag. Uit berichten blijkt dat varkensbedrijven met een besmetting geen kant op kunnen met de zieke varkens. Er zijn geen destructiebedrijven die de hoeveelheid aankunnen. Volgens schattingen zullen door de Afrikaanse varkenspest meer dan tweehonderd miljoen varkens sterven. Zonder internationale hulp, zal dit er in de praktijk op neerkomen dat vele varkens levend in massagraven worden begraven en verbrand.

Internationale hulp
Door de snelle verspreiding, ook naar andere delen van Azië, het ontbreken van een vaccin en een onderontwikkelde regulering en bio-veiligheidssystemen verwachten experts dat het nog jaren zal duren totdat de situatie onder controle is. De Wereldorganisatie voor diergezondheid, en de Verenigde Naties zijn daarom een globaal initiatief gestart om deze crisis te bestrijden. 

Eerste stap
De brief van de EU is een goede stap, maar om te voorkomen dat de komende jaren miljoenen varkens een wrede dood zullen sterven is veel meer actie en urgentie nodig. 

Teken daarom onze petitie om deze internationale crisis op de agenda van onze minister van Buitenlandse Zaken te zetten.

 

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood