Inspecties onthullen nog steeds veel kale en donkere hokken

Kale en donkere hokken, dat is de realiteit van de meeste varkens in Nederland. Dit blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). De resultaten laten zien dat meer dan de helft onvoldoende was op het gebied van dierenwelzijn. Onacceptabel dat zoveel varkenshouders zich niet eens aan de minimale wettelijke eisen houden.

Overtredingen bij varkenshouders

In 2023 inspecteerde de NVWA 66 varkenshouders. Op 38 bedrijven zijn één of meer overtredingen vastgesteld. Deze overtredingen gaan vooral over ongeschikt afleidingsmateriaal, onvoldoende daglicht en geen vers drinkwater. Als bij dit kleine aantal inspecties al zoveel mis is, kan je je voorstellen hoeveel varkens in Nederland lijden in donkere en kale hokken zonder vers drinkwater. 

Afleidingsmateriaal

Vooral afleidingsmateriaal bleek onvoldoende, dit was bij 29 bedrijven niet op orde. In 2022 lieten de inspecties ook al teleurstellend veel overtredingen zien. En dit aantal is dus alleen maar gestegen! 

In de natuur zijn varkens uren bezig met wroeten, spelen en het verkennen van de omgeving. Dit gedrag is onmogelijk in de betonnen hokken van de veehouderij. Daarom wordt afleidingsmateriaal gebruikt, om de varkens ‘af te leiden’ van hun doodsaaie bestaan. Dit materiaal moet alleen wel geschikt zijn voor het natuurlijke gedrag van de varkens. Zo niet, gaan varkens zich alsnog vervelen, een woord dat eigenlijk te klein is om het probleem te omschrijven. Voor varkens is dit gedrag namelijk meer dan alleen een wens, het is noodzakelijk voor een goed leven. Daarom staat dit ook in de wet, en is geschikt afleidingsmateriaal verplicht.

Wroeten

De inspecties laten zien dat het afgekeurde afleidingsmateriaal met name wroeten onmogelijk maakte. Terwijl wroeten juist ontzettend belangrijk is voor een varken. Het is dé manier is om de omgeving te verkennen. Zelfs in kale hokken kan je varkens zien die met hun snuit over de grond schaven, in een poging te wroeten. Een probleem dat makkelijk op te lossen is met wroetbaar materiaal, zoals stro. Maar zelfs dat beetje stro krijgen veel varkens in Nederland dus niet.   

Het is schandalig dat varkens zich nog steeds zo ellendig vervelen. Waarbij ze hun frustratie op elkaar gaan afreageren. ‘Staartbijten’ is een groot probleem in de intensieve veehouderij. Afleidingsmateriaal is dus niet alleen van belang tegen verveling, het is ook belangrijk om te stoppen met het afbranden van biggenstaarten.

Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.