Inspecties onthullen nog steeds veel kale en donkere hokken

afleidingsmateriaal
Een stuk hout aan een ketting is niet wroetbaar en dus geen geschikt afleidingsmateriaal.

Kale en donkere hokken, dat is de harde dagelijkse realiteit voor de meeste varkens in Nederland. Dit blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Meer dan de helft van alle onderzochte onderkomens krijgt een onvoldoende op het gebied van dierenwelzijn. Het is diep triest dat zoveel varkenshouders zich niet eens aan de minimale wettelijke eisen houden.

Overtredingen bij varkenshouders

In 2023 inspecteerde de NVWA 66 varkenshouders. Op 38 bedrijven zijn één of meer overtredingen vastgesteld. Deze overtredingen gaan vooral over ongeschikt afleidingsmateriaal, onvoldoende daglicht en geen vers drinkwater. Als bij dit kleine aantal inspecties al zoveel mis is, kun je inschatten hoeveel varkens in Nederland dagelijks lijden in donkere en kale hokken zonder vers drinkwater.

Afleidingsmateriaal

Vooral afleidingsmateriaal schiet vaak tekort, dit was bij 29 bedrijven niet op orde. In 2022 lieten de inspecties ook al teleurstellend veel overtredingen zien. En dit aantal is dus alleen maar gestegen! Het is voor veehouders blijkbaar aantrekkelijker om de wet te overtreden dan zich aan de wet te houden.

In de natuur zijn varkens dagelijks uren bezig met wroeten, spelen en het verkennen van de omgeving. Dit gedrag is onmogelijk in de betonnen hokken van de veehouderij. Het afleidingsmateriaal is verplicht, om de varkens ‘af te leiden’ van hun doodsaaie bestaan. Dit materiaal moet alleen wel geschikt zijn voor het natuurlijke gedrag van de varkens. Als dat niet zo is, dan gaan varkens zich alsnog vervelen. Dat woord doet overigens geen recht aan de intense leegheid van hun bestaan.

Voor de intelligente varkens is afleiding meer dan een wens, het is pure noodzaak voor een goed leven. Het verstrekken van geschikt afleidingsmateriaal is niet voor niets wettelijk verplicht. Als varkens geen afleidingsmateriaal krijgen, dan leidt dit vaak tot onderlinge agressie en ander ongezond gedrag.

Wroeten

Uit de inspecties blijkt dat het afgekeurde afleidingsmateriaal meestal niet ‘wroetbaar’ is. Terwijl wroeten juist ontzettend belangrijk is voor een varken. Het is dé manier is om de omgeving te verkennen. Zelfs varkens die nog nooit buiten zijn geweest, schaven in kale betonnen hokken met hun snuit over de grond, in een droevige poging tot wroeten. Die enorme behoefte is eenvoudig te vervullen met wroetbaar materiaal, zoals stro. Maar zelfs een klein handje stro is voor veel veehouders al teveel gevraagd.

Deel dit artikel
Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.