Instortgevaar bij horrorstal ondanks herhaald bezoek NVWA

13 augustus 2019
kraamstal vol stof en webben

Zondag zakten er zeven varkens door hun vloer in het Limburgse plaatsje Heide. De brandweer heeft de dieren uit hun eigen mest gevist, of ze nog in leven zijn is niet bekend. De stal blijkt een oude bekende: Varkens in Nood en Animal Rights stuurden de NVWA er al meerdere malen op af. Tevergeefs.

Handhaving faalt

In 2018 ontving Varkens in Nood schokkende beelden van een smerige verwaarloosde varkensstal. Wij deden onmiddellijk aangifte. De NVWA controleerde de stal en verklaarde de zaak verder als opgelost. Echt ingegrepen werd er niet. Minder dan een jaar later bracht ook Animal Rights gruwelijke beelden naar buiten. Het bleek dezelfde stal! Weer trad de NVWA niet adequaat op. Er werden “geen overtredingen geconstateerd”.

Smerige, stoffige, verouderde stallen

De beelden uit de stal zijn schrijnend. Zelfs in de kraamstal, waar de pasgeboren biggen moeten leven, is het vuil en donker. Dikke lagen stof liggen op de warmtelampjes die de biggen warm houden: érg brandgevaarlijk natuurlijk! Aan de plafonds hangen meterslange spinnenwebben. Er wordt duidelijk nauwelijks schoongemaakt in de stal. Dode dieren liggen overal in de gangen. Met het nieuws dat er deze week varkens door hun vloer zijn gezakt weten we nu dat het ook met de kwaliteit van de vloeren slecht gesteld is. Deze stal is levensgevaarlijk!

Varkensleed mág in Nederland

Toch is de NVWA in het afgelopen jaar minstens drie keer in de stal op inspectie geweest, zonder enig merkbaar effect. Gevaarlijke wantoestanden worden steevast door de vingers gezien. De dieren worden aan hun lot overgelaten in deze horrorstal.

Maak je geen illusies. Of de overheid nou komt controleren of niet: varkensleed is in Nederland gewoon toegestaan. Dit is de keiharde realiteit van de vee-industrie.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)