Ja, de jutezakken komen echt terecht bij gemotiveerde boeren

Biggetjes met jutezakken

Onze sinterklaasactie is in volle gang. En het loopt goed! Heel veel dank aan alle lieve deelnemers die nu al via onze crowdfunding zeugen en biggen hebben voorzien van jutezakken om een nestje mee te maken. Meedoen kan nog tot en met 6 december!

Vragen over sinterklaasactie

Naast veel enthousiaste reacties en donaties, kregen we ook een aantal goede vragen. Zoals de vraag of dit geen druppel op een gloeiende plaat is, waar we gister dieper op ingingen. Vandaag behandelen we de vraag hoe we zeker weten dat de gedoneerde jutezakken ook echt bij boeren terechtkomen die ze gaan gebruiken.

Gemotiveerde boeren

Wij kunnen de doeken niet zelf aan de zeugen geven, dat doen de varkenshouders. Wij zoeken dus contact met gemotiveerde varkenshouders die nú nog geen nestmateriaal gebruiken, maar dat wel graag eens willen proberen. We schrijven de varkenshouders en hun dierenartsen aan om onze actie onder de aandacht te brengen. Ook hebben er vakbladen aandacht besteed aan de crowdfunding.

Positieve effecten ervaren

Zo bereiken we boeren die dit een positieve actie van ons vinden, en die graag van ons aanbod gebruik maken. Zij melden zich bij ons aan en ontvangen dan via onze leverancier een voorraad jutezakken waar ze bijvoorbeeld een half jaar mee vooruit kunnen. Zo kunnen ze het nestmateriaal lang genoeg gratis uitproberen, en hopelijk zelf de positieve effecten ervan ervaren.

Niet alleen zak, ook beugels

Ook voorzien we ze van stevige beugels waarmee de doeken in de stal bevestigd worden. Varkenshouders die vorig jaar meededen geven aan dat ze jute zijn blijven gebruiken, en dat is pure winst voor de zeugen, en precies wat we graag willen!

Help jij mee? Hoeveel jutezakken doneer jij?

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.