Jaarlijks honderden overtredingen in Nederlandse slachthuizen

Varken komt aan bij slachthuis

Misstanden in slachthuizen blijven een onverminderd groot probleem. Zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Jaarlijks worden er honderden waarschuwingen en boetes uitgedeeld aan slachthuizen die dierenwelzijnsregels negeren. Deze overtredingen zijn slechts het topje van de ijsberg.

Meer overtredingen dierenwelzijnsregels

Vorig jaar zijn er in de grotere roodvlees slachthuizen – waar onder andere varkens geslacht worden – maar liefst 302 waarschuwingen en boetes uitgedeeld voor overtredingen rondom dierenwelzijn. Dit zijn er flink meer dan in 2019, toen er 270 overtredingen werden beboet. Iedere overtreding tijdens de slacht is er één te veel. Deze dieren worden gedood om op een bord te belanden. Het minste wat we kunnen doen, is ervoor zorgen dat die slacht volgens de regels gaat.

Toezicht NVWA onvoldoende

De gerapporteerde overtredingen vonden plaats in de twintig grootste slachthuizen van Nederland. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 90 procent van de slacht in ons land. Dit betekent dat bijna 15 miljoen varkens aan hun einde komen in slachthuizen die hun welzijn onvoldoende beschermen. Nog triester: in al deze slachthuizen is altijd een inspecteur van de NVWA aanwezig. En toch blijven er overtredingen plaatsvinden.  

Misstanden Gosschalk gaan onopgemerkt

De honderden overtredingen die de NVWA rapporteert zijn slechts het topje van de ijsberg. Dat bleek wel uit onze undercoverbeelden bij slachthuis Gosschalk. Ondanks permanent toezicht werden dieren daar dagelijks mishandeld. Uit de laatste cijfers van de NVWA blijkt dat Gosschalk in 2020 (het jaar dat wij daar filmden) slechts vijf keer een boete kreeg!

Toezicht in slachthuizen faalt

Het mag duidelijk zijn dat het toezicht in slachthuizen veel beter moet. De NVWA deelt honderden boetes uit, maar ziet ook afgrijselijke misstanden over het hoofd. Het huidige toezicht schiet dus enorm tekort. Daarom strijden wij voor verplicht extern cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen, waarbij alle dieren in het slachthuis én alle overtredingen duidelijk zichtbaar zijn voor de camera’s. Pas als de NVWA die beelden extern kan controleren, kunnen veel meer overtredingen bestraft worden.

Vind jij ook dat er verplicht én onafhankelijk cameratoezicht moet komen in alle Nederlandse slachthuizen? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.