Laatste kans om te tekenen tegen de Chinese varkenshorror!

Teken de petitie!

De Afrikaanse varkenspest lijkt niet te stoppen en het wereldwijde dierenleed als gevolg van de dodelijk virusziekte is niet te overzien. Een dierenarts en epidemioloog uit Hong Kong noemde het "de grootste uitbraak van dierziekte ooit". Wat kunnen we in hemelsnaam nog doen om de varkens te beschermen?

Steeds meer uitbraken, steeds meer dierenleed

Al ruim een jaar woedt het desastreuze Afrikaanse varkenspestvirus in Europa en in Azië. Afschuwelijke beelden van Chinese varkens die levend begraven of levend verbrand worden, bereikten ons via het internet. We riepen de internationale gemeenschap op om in actie te komen tegen deze enorme misstanden. De wereld is enorm geschrokken, maar lijkt zich nog steeds meer zorgen te maken over de economische consequenties dan over het leed dat de varkens moeten ondergaan. Inmiddels lijkt de helft van de Chinese varkensstapel te zijn uitgeroeid. Ook in Laos, Cambodja en Vietnam zijn er recent nieuwe uitbraken geweest. De manier waarop de dieren gedood worden is uiterst dieronvriendelijk en internationale dierenwelzijnsgroepen maken zich grote zorgen.

Vaccin nodig

Honderden miljoenen varkens worden nu geruimd in wanhopige pogingen om het verspreiden van de ziekte nog te stoppen, maar het lijkt allemaal niets te helpen. Het massaal doodmaken van dieren kán niet de oplossing zijn. Er moet veel harder gewerkt worden om de dieren te kunnen beschermen tegen de ziekte door middel van een vaccin, zo schreven wij ook in Trouw. Internationale samenwerking is hard nodig om dit voor elkaar te krijgen.

De druppel

Een Chinese krant oppert een andere oplossing: misschien is dit enorme drama net het laatste zetje dat de wereld nodig heeft om in te zien dat we voedsel voortaan veel beter van planten kunnen maken dan van dieren. Plantaardige start-ups kunnen China juist nu veroveren, omdat er een tekort is aan varkensvlees, de prijzen voor dierenvlees stijgen en China door zijn enorme bevolkingsgroei tóch al ver over de grenzen is van wat het land én het klimaat aankan. Heel China aan de gezonde, plantaardige vleesvervangers, dát zou nog eens een mooi toekomstbeeld zijn!

Petitie

Maar voorlopig is dat helaas nog niet de realiteit. Dus we moeten blijven opkomen voor de dieren die vandaag de dag in nood zijn. De wrede manier van ruimen in China moet een halt toegeroepen worden. Wij roepen de Nederlandse regering op alles op alles te zetten om de miljoenen Chinese varkens te helpen. Er moet veel meer internationale druk worden gezet.

We zijn op dit moment in overleg met het ministerie om te onderzoeken of en wanneer we onze petitie daar kunnen aanbieden. Tot die tijd verzamelen we zoveel mogelijk handtekeningen. Want hoe meer mensen laten horen dat de manier waarop de varkens nu het slachtoffer zijn van deze vreselijke crisis, hoe meer druk er ontstaat om hier ook echt iets aan te doen. Help de varkens en teken de petitie!

Bekijk hieronder de vreselijke beelden uit China

Beluister hier onze radiospotjes over de Chinese varkenshorror.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.