Minder dierenleed door slim cameratoezicht in slachthuizen

cameratoezicht in slachthuizen

Een slim camerasysteem moet misstanden in het slachthuis voorkomen. Slachthuis Vion gaat videobeelden van de slacht automatisch analyseren. Hiermee wordt continu toezicht op het welzijn van de varkens eindelijk mogelijk. Een geweldig succes!

Toezicht in slachthuizen te beperkt

Na jaren aandringen van Varkens in Nood is er cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen, maar het bijhouden van de vele beelden is vrijwel onmogelijk. Iedere dag worden honderden uren aan beeldmateriaal opgenomen. Daarvan wordt natuurlijk haast niets bekeken. De meeste beelden – en de misstanden die daarop te zien zijn – worden nooit gezien. Daar moet dankzij het nieuwe camerasysteem verandering in komen.

Nieuw systeem herkent misstanden

Het camerasysteem werkt met software die beelden van mogelijk dierenleed automatisch herkent. Bewegingen van zowel varkens als medewerkers in het slachthuis worden geanalyseerd op risicosituaties. Zoals een kreupel varken dat nauwelijks kan lopen of een varken dat door slechte bedwelming nog leeft als het in het slachtproces terecht komt. Ook mishandelingen door medewerkers, door gebruik van tasers of het hard slaan of schoppen van varkens komen boven water. Dit soort beelden worden door het systeem opgeslagen zodat een inspecteur mogelijke misstanden kan controleren.

Eindelijk controle op afschuwelijk varkensleed

Beter toezicht in slachthuizen is hard nodig. Veel te vaak komen afschuwelijke praktijken aan het licht. Gewonde en angstige dieren worden aan hun staart voortgesleept of hardhandig geslagen om ze in beweging te krijgen. Varkens die niet goed bedwelmd zijn, komen bij volle bewustzijn in de broeibak terecht. Dankzij slim cameratoezicht kan dit afschuwelijke dierenleed niet meer onopgemerkt blijven.

Een succes voor de varkens

Vion gaat het systeem in al zijn slachthuizen gebruiken. Dat is heel goed nieuws! Hopelijk volgen andere slachthuizen snel. Continue controle door camera’s zal medewerkers van slachthuizen motiveren om het welzijn van de dieren serieuzer te nemen. Toch mogen camera’s nooit de enige vorm van toezicht worden. Om misbruik van het systeem te voorkomen, blijft de aanwezigheid van onafhankelijke inspecteurs in slachthuizen van cruciaal belang. Varkens in Nood blijft daarnaast van mening dat slachthuisbeelden búiten het slachthuis moeten worden bekeken. Door een onafhankelijke partij die niet in dienst is van het slachthuis, bijvoorbeeld de NVWA.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.