Zelfs in 'meest transparante' varkensslachthuis misstanden

31 januari 2020
Varken in slachthuizen

Schokkend! Én volledig voorspelbaar: in slachthuizen worden varkens mishandeld, blijkt uit nieuwe undercoverbeelden van RTL. Zelfs onder het toeziend oog van de NVWA en met 'vrijwillig cameratoezicht'. 

Varkens die hardhandig uit vrachtwagens worden geslagen, kreupele varkens die aan hun staart worden getrokken en zieke dieren die worden opgejaagd. Het mag niet in een slachthuis, maar het gebeurt toch. Uit ruim 100 uur aan beeldmateriaal blijkt dat varkens hard geslagen en aan de staart weggesleept worden bij slachthuis Westfort.

Vrijwillig cameratoezicht niet voldoende

Westfort is één van de grootste, en redelijk transparante, slachthuizen in Nederland, met bijvoorbeeld zichtruimtes voor bezoekers boven de slachtvloer. Het is een slachthuis dat al permanent vrijwillig cameratoezicht heeft. Westfort geeft aan het toezicht aan te scherpen : 

'Het bestaande permanente cameratoezicht wordt geïntensiveerd. Een team met onder anderen twee eigen dierenartsen monitoren structureel de beelden.' (Opmerking Varkens in Nood: wat gebeurde er voorheen met die beelden? En hoe onafhankelijk zijn deze twee dierenartsen?)

Dat het ook hier mis gaat betekent volgens ons dat grootschalig efficiënt slachten op belachelijk hoog tempo altijd gepaard zal gaan met dierenleed. Zolang dieren worden behandeld als goedkope producten en met tienduizenden per dag efficiënt de dood in gejaagd zullen er altijd misstanden zijn. Dat gáát niet respectvol. 

Wat kun je doen om de varkens te helpen?

1. Stop met het eten van varkensvlees en kies plantaardige alternatieven.

2. Zolang er nog geslacht wordt, is het overduidelijk dat vrijwillig cameratoezicht dat in handen is van het slachthuis niet werkt. Cameratoezicht moet verplicht worden, en extern door onafhankelijke toezichthouders bekeken worden. Teken de brandbrief!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)