Nederlanders eten steeds minder varkensvlees

Biggen in de modder

Goed nieuws: de consumptie van varkensvlees is voor het vijfde achtereenvolgende jaar gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van de Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. De consumptie daalde vorig jaar bijna 2% en sinds 2005 is dit 9%. Als deze trend zich voortzet, zijn we over een eeuw van al het varkensvlees af!

Het aantal kilo’s varkensvlees dat per persoon per jaar geconsumeerd wordt is de laatste tien jaar gedaald van 40 naar 36,5 kilo. Dit vleesgewicht is inclusief botten, huid en dergelijke. Grofweg wordt de helft van dit gewicht daadwerkelijk gegeten. Per dag eet de gemiddelde Nederlander een half ons varkensvlees per dag.

Opmerkelijk is dat de consumptie van kip niet gedaald is, ondanks aansprekende campagnes van Wakker Dier. Dit zou kunnen komen door de promotie van kip als een gezond stukje vlees, tegenover het ongezonde rode vlees. De productie van kip zou daarnaast minder milieuvervuilend zijn. Mogelijkerwijs spreekt de kip in verhouding tot het varken minder tot de verbeelding. Of misschien zijn de campagnes van Varkens in Nood wel heel effectief. Wie zal het zeggen?

Deel dit artikel