NVWA gaat eindelijk optreden tegen de verveling bij varkens

6 maart 2019
Verrijkingsmateriaal geschikt ongeschikt

Goed nieuws voor de varkens! Al jaren is duidelijk dat gangbare varkensstallen de wet overtreden met slecht of zelfs volledig ontbrekend verrijkingsmateriaal. Deze intelligente dieren vervelen zich daardoor kapot in hun stallen. Na decennia van gedogen, gaat de NVWA hier nu eindelijk écht tegen optreden.

Al 28 jaar wordt de wet overtreden

Varkens in Nood toonde al eerder aan hoe de Nederlandse overheid al 28 jaar structureel faalt in het handhaven op het wettelijk verplichte verrijkingsmateriaal. Europa heeft Nederland al twee keer op de vingers getikt: het materiaal in de Nederlandse stallen voldoet absoluut niet aan de behoeftes van varkens! Varkens in Nood stuurde minister Schouten in 2018 nog een brandbrief over dit onderwerp.

NVWA gaat handhaven

Sinds een paar maanden is er een duidelijke brochure, gemaakt in opdracht van de overheid, met duidelijke normen waar goed verrijkingsmateriaal aan moet voldoen.

Het moet onder andere eetbaar, wroetbaar, kauwbaar en vernieuwend zijn. Een heel belangrijke toevoeging in de brochure: ‘Als één specifiek materiaal niet aan alle eigenschappen voldoet dan zal daarnaast één of meer andere materialen aangeboden moeten worden om ervoor te zorgen dat uiteindelijk aan alle eigenschappen wordt voldaan.’

Ook is het heel belangrijk dat NVWA nu aangeeft:

‘Alleen een ketting en bal als hokverrijkingsmateriaal is bijvoorbeeld niet voldoende. Dit komt namelijk niet tegemoet aan alle behoeften van een varken.’

De ketting met bal hangt nog in veel varkensstallen, maar zal dus vanaf nu eindelijk vervangen moeten worden door wroetbaar materiaal waar de varkens wél iets aan hebben.

Geen ‘speelgoed’

Door de NVWA en in de media wordt vaak gesproken over ‘spelen’ en ‘speelgoed’ voor varkens. Dit is een grove misvatting! Het gaat om materiaal waarmee varkens ‘in hun essentiële behoeften kunnen voorzien’. In de Europese wet wordt nergens gesproken over ‘spelen’. De Europese Commissie heeft de Nederlandse staat in mei 2017 al geadviseerd om de wettekst aan te passen en niet meer te spreken van ‘spelen’. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Het woord ‘spelen’ suggereert een luxe, een extraatje. Het verrijkingsmateriaal laat varkens eindelijk varkens zijn. Speelgoed is iets heel anders.

Belangrijk jaar voor de varkens

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. De beloofde aandacht van de NVWA kan er voor zorgen dat daar eindelijk aan voldaan gaat worden. Hoe zal dit voor de dieren uitpakken? Worden het dikke pakken stro voor alle varkens? Of alleen een extra ketting? Dit jaar wordt bepalend. Varkens in Nood blijft druk uitoefenen om er voor de varkens het maximale uit te halen!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)