NVWA sluit opnieuw slachthuis: ernstige dierenmishandeling onthuld door cameratoezicht

Camera cameratoezicht slachthuizen
Op beelden van het cameratoezicht zagen toezichthouders dat dieren in het slachthuis werden mishandeld.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft per direct een middelgroot slachthuis stilgelegd. Op beelden van het cameratoezicht zagen toezichthouders hoe een medewerker dieren ernstig mishandelde door ze te slaan en te schoppen en er zelfs op te gaan staan. Dit toont aan hoe belangrijk cameratoezicht is bij het opsporen van dit soort verschrikkelijke overtredingen. En door jullie massale steun voor onze petitie wordt onafhankelijk cameratoezicht straks verplicht in alle slachthuizen!

Ernstige verwondingen

Een inspecteur van de NVWA zag een schaap met ernstige verwondingen, die het dier alleen in het slachthuis opgelopen kon hebben. Bij het controleren van de camerabeelden zag hij een medewerker de dieren in de drijfgang ernstig mishandelen.

NVWA: “Respectloze omgang met dieren onacceptabel”

Het slachthuis mag pas weer open als het kan laten zien dat zulke overtredingen in de toekomst niet meer kunnen plaatsvinden. Lisette de Ruigh, directeur Keuren NVWA stelt: “Deze respectloze omgang met dieren is onacceptabel. We treden hier dan ook hard tegen op. Dit bedrijf heeft direct de consequenties daarvan ondervonden en kan pas weer slachten als het aan de NVWA kan aantonen dat het dierenwelzijn structureel goed gewaarborgd is.” De naam van het slachthuis is niet bekendgemaakt.

Keer op keer mishandelingen in slachthuizen

Keer op keer blijven slachthuizen ernstige overtredingen begaan. Deze mishandelingen zijn niet incidenteel maar structureel. Dit komt doordat we in Nederland veel te veel dieren slachten in een veel te hoog tempo. Om overtredingen in slachthuizen tegen te gaan is strenger cameratoezicht absoluut noodzakelijk, maar niet voldoende. Zolang er nog slachthuizen bestaan, willen wij daarom zo snel mogelijk:

  • een onmiddellijke verlaging van de bandsnelheid
  • een verbod op elektrische en pijnlijke drijfmiddelen
  • een verbod op CO2-bedwelming

Ben je ook helemaal klaar met de verschrikkelijke overtredingen in slachthuizen? Steun onze strijd met een donatie!

 

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.