Onderzoek: appelsap bevat vaak gelatine

Appelsap

Heldere appelsap en appelfrisdranken bevatten vaak resten van dode varkens of runderen. Dat meldt de Duitse tak van de Europese voedselwaakhond Foodwatch.

De organisatie onderzocht 31 verschillende soorten appelsap en frisdranken met dat product. Conclusie: in 7 van de 17 onderzochte merken werden sporen van dierlijke gelatine aangetrokken, bij de frisdranken was dat in 5 van de 14 merken het geval.

Verpakking

Gelatine wordt toegevoegd om sap helder te maken. Omdat het wordt gebruikt als hulpmiddel en niet als ingrediënt, hoeft het echter niet op de verpakking te staan. Als klant kun je dus niet kiezen voor gelatinevrij sap, wat voor vegetariërs erg vervelend is. Dit geldt overigens ook voor wijn. In snoep, desserts en voorverpakte soep zit ook vaak gelatine, maar dan staat het wel op de verpakking.

Foodwatch pleit voor betere etikettering en wijst er op dat er voldoende alternatieven zijn voor het gebruik van dierlijke gelatine.

Deel dit artikel