Overhandiging petitie aan staatssecretaris Van Dam

11 februari 2016
Overhandiging petitie aan staatssecretaris Van Dam

Meer dan 67.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder onze petitie vóór verandering in de varkenshouderij en accijns op vlees. Een recordaantal waar we iedereen heel erg voor willen bedanken namens de varkens! Op donderdag 11 februari hebben we de petitie aan staatssecretaris Van Dam overhandigd op het plein voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag.

120 misstanden

Uit ons rapport van oktober vorig jaar bleek dat varkens in de Nederlandse varkenshouderij lijden onder 120 misstanden. Doorligwonden, maagzweren, overvolle stallen, speendiarree, ongeschikt afleidingsmateriaal, uitputting en stress door continu zwanger zijn: het zijn slechts enkele voorbeelden van wat varkens in de vee-industrie moeten verdragen. Daarom begonnen we een petitie vóór verandering in de varkenshouderij. De petitie is een oproep aan staatssecretaris Van Dam om de zieke varkenssector te saneren en te investeren in nieuwe, veelbelovende vervangers van vlees, zuivel en eieren. Deze transitie moet financieel mogelijk gemaakt worden door een accijns op vlees.

Record aantal handtekeningen

67.124 mensen zetten hun handtekening onder ons voorstel, veel meer dan we hadden verwacht. Directeur Hans Baaij: “We wisten dat het een onderwerp is dat leeft, maar dit overtreft alle verwachtingen. Het is een duidelijk signaal dat men de misstanden in de varkenshouderij onacceptabel vindt en dat de overheid zich moet inspannen snel een einde te maken aan al het onrecht.” 

Overhandiging

Op donderdag 11 februari hebben we de petitie aan staatssecretaris van Dam aangeboden. Directeur Hans Baaij hield een korte toespraak en overhandigde de usb-stick met alle handtekeningen. Ook hebben we de staatssecretaris uitgenodigd voor een rondleiding samen met Varkens in Nood bij de natuurlijke varkenshouderij Frank en Frij van Diana Saaman. Op haar scharrelboerderij hebben de varkens het goed en kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. We hopen dan ook van harte dat de staatssecretaris op onze uitnodiging in gaat!

Hart van Nederland

Hart van Nederland was ook bij de overhandiging aanwezig. Vanavond is een uitgebreide reportage te zien in hun editie van 18 uur. Hieronder alvast het fimpje dat al op hun website te zien is:

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)