Overheid laat varkens stikken

Overheid laat varkens stikken

Varkens mogen volgens de wet niet ziek worden door de lucht in de stal waarin ze gehouden worden. Toch lijden ieder jaar miljoenen varkens aan de pijnlijke gevolgen van giftige stallucht. Dit dierenleed kan voorkomen worden door ingrijpen van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Helaas falen zij hierin verschrikkelijk.

Giftige stallucht verboden

Het staat al sinds 1999 in de Nederlandse wet: de lucht in varkensstallen mag niet schadelijk zijn voor de dieren. Toch leven de meeste varkens in potdichte stallen en ademen ze giftige gassen en stofdeeltjes in. Een hele reeks aan gezondheidsklachten is het trieste gevolg. Varkens lijden aan pijnlijke longontstekingen en hebben geïrriteerde ogen. De wet is duidelijk niet genoeg om varkens te beschermen.

Handhaving NVWA faalt

De NVWA is verantwoordelijk voor het controleren van varkensstallen. In geval van overtredingen moet er ingegrepen worden, zo ook als de stallucht ongezond is voor de varkens. De NVWA claimt zelf dat dit in het verleden moeizaam ging door een gebrek aan meetbare kenmerken van giftige lucht. Daarom is er in 2018 een checklist opgesteld waarmee inspecteurs gericht kunnen nakijken of de lucht in de stal in orde is.

Varkens lijden nog steeds

Helaas blijkt uit opgevraagde rapporten dat de NVWA nog steeds niet goed controleert op ongezonde stallucht. De nieuwe checklist wordt nauwelijks gebruikt. Ook is er tijdens inspecties in heel 2020 geen enkele keer ingegrepen omdat varkens zouden lijden door de lucht in de stal. Is de stallucht dan zoveel beter geworden? Onmogelijk, want varkens lijden onverminderd vaak aan ziektes die veroorzaakt worden door giftige lucht.

Overheid moet ingrijpen

Giftige lucht in varkensstallen zorgt voor verschrikkelijk dierenleed, maar blijkbaar is dat voor de NVWA geen reden om in te grijpen. Een schrijnende conclusie, want controle door de NVWA is de enige manier om deze misstand aan te pakken. Varkens in Nood vraagt daarom om politieke aandacht voor de ziekmakende stallucht. De overheid mag de varkens niet langer aan hun lot overlaten.   

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.