Petitie groot succes: Tweede Kamerleden willen strenger cameratoezicht na beelden Gosschalk

Frederieke Schouten petitie minister Staghouwer
Frederieke Schouten overhandigt de petitie aan landbouwminister Staghouwer.

De Tweede Kamer wil verplicht en onafhankelijk cameratoezicht in slachthuizen. Dat bleek afgelopen dinsdag tijdens het debat met minister Staghouwer over de overtredingen in slachthuizen. Dit debat werd aangevraagd na de ophef over de undercoverbeelden die Varkens in Nood vorig jaar maakte in slachthuis Gosschalk. De meeste politieke partijen willen dat de NVWA in realtime en op afstand toegang krijgt tot de camera’s in slachthuizen. Ze volgen daarmee de oproep van onze petitie die dankzij jullie maar liefst 58.481 keer werd ondertekend!

Petitieaanbieding Tweede Kamer en minister Staghouwer

Voor het debat hebben we onze petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. De aanwezige Kamerleden spraken hun lof uit over onze undercoveractie en waren geïnteresseerd in onze oplossingen om overtredingen in slachthuizen tegen te gaan. Vlak voor het debat hebben we onze petitie ook aan minister Staghouwer (LNV) aangeboden. De minister beloofde zich in te zetten voor strenger toezicht.

kamerleden
De petitie werd in ontvangst genomen door Kamerleden of afgevaardigden van GroenLinks, VVD, Partij voor de Dieren, BoerBurgerBeweging, JA21 en PVV.

Tweede Kamer geschokt door beelden Gosschalk

In het debat bleek dat onze undercoverbeelden grote indruk hebben gemaakt op de Kamerleden. "Voor de VVD was Gosschalk de absolute druppel die de emmer deed overlopen," stelde Thom van Campen (VVD). CDA-Kamerlid Derk Boswijk sprak over “unanieme walging”: “Ook mijn maag draaide om toen wij die beelden zagen.” Joris Thijssen (PvdA) sprak over “die vreselijke beelden (…) die op ons netvlies gegrift staan.”

Realtime cameratoezicht op afstand

Minister Staghouwer (LNV) werkt op dit moment aan een nieuw wetsvoorstel voor verplicht cameratoezicht in slachthuizen. In het debat riepen Tweede Kamerleden de minister op daarin op te nemen dat de NVWA de beelden realtime en op afstand kan bekijken. Dat kan veel overtredingen in slachthuizen voorkomen.

Van Campen: "Wat de VVD betreft, grijpt het kabinet de mogelijkheid die de wet gaat bieden aan om het op afstand realtime uitlezen van camerabeelden in slachthuizen mogelijk te maken." Wij vinden het natuurlijk fantastisch dat een meerderheid van de Tweede Kamer de oproep in onze petitie steunt!

Minister wil slachtsnelheid nog niet omlaag

De Kamer debatteerde ook over andere maatregelen tegen de voortdurende overtredingen in slachthuizen. Zo werd twee jaar geleden al een motie aangenomen over het per direct verlagen van de lopende bandsnelheid in slachthuizen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Volgens Minister Staghouwer verschilt de situatie per slachthuis, daarom wil hij eerst uitgebreider onderzoek doen.

Meerdere Kamerleden - waaronder Laura Bromet (GroenLinks) - vonden dat onacceptabel: "We hebben gevraagd om het verlagen van de bandsnelheid. We hebben niet gevraagd om een onderzoek; we hebben de minister gevraagd om het te regelen. Er is hier een Kamermeerderheid die dat wil. Mijn vraag aan de minister is: waarom voert de minister niet gewoon de wens van de Kamer uit?”

Kamer stemt volgende week over moties

Tijdens het debat werden maar liefst 17 moties ingediend. Naast realtime cameratoezicht en het verlagen van de bandsnelheid vragen Kamerleden de minister onder andere ook om een puntensysteem (Three strikes and you’re out). Als een slachthuis dan drie ernstige overtredingen heeft begaan, wordt het voorgoed gesloten. Ook zou de NVWA de positie van de camera’s moeten bepalen en mag cameratoezicht het fysieke toezicht door dierenartsen niet vervangen. Over de moties wordt volgende week gestemd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief  en blijf op de hoogte!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.