Rapporten van NVWA-inspecteurs gaan door merg en been

29 januari 2020
Varkensslachterijen in Nederland

De horrorpraktijken die nog steeds plaatsvinden in Nederlandse varkensslachthuizen zijn gruwelijk. Zo zijn er niet alleen varkens die bij volle bewustzijn geslacht worden, maar óók kreupele en ernstig verwaarloosde dieren die onnodig extra lijden in het slachthuis. De mythe van ‘dierenwelzijn in Nederland is top’ moet doorgeprikt worden!

Mishandeling, verwaarlozing, pijn

In een eerder artikel kwamen overtredingen waardoor varkens bij het volle bewustzijn geslacht werden aan bod. Toch zijn er nog meer misstanden te lezen in de verslagen van de inspecteurs van de NVWA. Ook deze gaan door merg en been. 

Zo zijn er ook meldingen van dieren die gewond, mishandeld of verwaarloosd aankomen in het slachthuis of door medewerkers geschopt en geslagen worden. Sommige dieren zijn zo kreupel dat ze amper kunnen lopen. 

Inspecteurs schrijven: 

‘Verder zag ik dat de dieren in hun eigen uitwerpselen, urine en restanten voer lagen. Tijdens het omhokken zag ik dat 9 dieren niet in de benen konden komen. Bij het merendeel van deze dieren was de achterhand uit elkaar geschoven. Ik zag dat deze dieren op hun kont zaten met beide achterbenen naar buiten gespreid. Ik zag dat een aantal dieren tevergeefs overeind wilde komen en daarbij hoorde ik dat ze een schreeuwend geluid maakten.

Vanuit mijn deskundigheid als dierenarts weet ik dat dit een pijnuiting is ten gevolge van een overbelasting en dientengevolge een scheuring van de spieren aan de binnenkant van de achterpoten. Bij 1 varken was de bilnaad volledig uitgescheurd.’ 

‘Ik zag dat de medewerker het varken door het poortje duwde, kloppend en door te trappen en duwen met zijn voet. Ik zag dat het varken niet opstond. Vanuit mijn kennis en ervaring wist ik dat dit varken mogelijk een fractuur kon hebben. Ook opgeleid personeel zou dit moeten weten. Ik hoorde het varken gillen, op een manier dat ik weet vanuit mijn kennis en ervaring dat het een uiting van pijn moet zijn geweest.’


Horrorpraktijken in Nederlandse slachthuizen

Afbeelding afkomstig uit eerder opgevraagd WOB verzoek
 

Wat je kunt doen om te helpen

De rapporten van de inspecteurs van de NVWA zijn misselijkmakend om te lezen. Toch is het belangrijk, zeker voor vleeseters, om hier inzicht in te hebben en te beseffen wat er allemaal mis kan gaan tijdens het slachtproces van deze vriendelijke, intelligente dieren.

De enige échte oplossing voor al dit leed is stoppen met vlees eten. Maar zolang onze maatschappij nog niet zover is, moeten dieren véél beter beschermd worden. Met de steun van mensen zoals jij zorgen we ervoor dat de varkens een stem krijgen in de politiek. Tijd voor actie!

Help je mee om een einde te maken aan deze afschuwelijke horrorpraktijken?

Ja, ik help de varkens en teken de brandbrief!

Heb je de petitie al getekend en wil je de varkens nog meer helpen? Deel dit artikel:
Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)