Schokkende undercoverbeelden: varkens mishandeld met stroomstoten

Varkens mishandeld met stroomstoten
Er worden willekeurig stroomstoten uitgedeeld aan doodsbange varkens die geen kant op kunnen. Veel varkens krijgen achter elkaar pijnlijke schokken op het hoofd, de nek, de rug en de flanken.

Undercoveronderzoek van Varkens in Nood onthult structurele mishandeling van varkens op transport. We maakten opnames bij meerdere transporteurs en varkenshouders. Daarop is te zien hoe dieren op verboden wijze worden opgedreven met stroomstootwapens (tasers). Die worden gebruikt om varkens voort te drijven bij transporten en in het slachthuis. Teken de petitie voor een verbod op tasers!

Angst en pijn

In 2019 en 2022 deden we onderzoek naar de behandeling van varkens bij transporten. De undercoverbeelden laten zien dat meerdere transporteurs stroomstootapparatuur misbruiken om varkens vooruit te drijven. De pijnlijke schokken veroorzaken paniek onder de angstige dieren die vergeefs proberen weg te komen.

Bekijk hier de schokkende beelden:

Europese regels

Het gebruik van tasers is volgens Europese regels alleen toegestaan op volwassen dieren en dan alleen in uitzonderlijke situaties. De dieren moeten voldoende ruimte hebben om zich voort te bewegen en de schokken mogen niet herhaaldelijk worden toegebracht. Ook mogen de schokken alleen worden toegediend op de spieren van de achterpoten.

Op de undercoverbeelden is echter te zien dat er willekeurig stroomstoten worden uitgedeeld aan doodsbange en onvolwassen varkens die geen kant op kunnen. Daarbij krijgen sommige dieren achter elkaar pijnlijke schokken op het hoofd, de nek, de rug en de flanken.

Petitie voor verbod

We starten een petitie voor een volledig verbod op het gebruik van stroomstootwapens op dieren. Ook publiceren we een adviesrapport over de mogelijke route naar een dergelijk verbod.  

Op weg naar het slachthuis worden dieren nog eens extra mishandeld. De veesector overtreedt op schandalige wijze de wet en veroorzaakt daarmee ernstig leed. De minister moet veel strenger handhaven en zich inzetten voor volledig Europees verbod op tasers.

Help de varkens en teken de petitie!

Deel dit artikel