De sinterklaasactie maakt een groot verschil voor varkens

ruif vol stro
Geschikte hokverrijking laat varkens wroeten, kauwen, eten én spelen. Stro in een ruif voldoet daaraan.

Varkens in Nood deelt dit jaar gratis ruiven met stro uit aan varkenshouders. Waarom doen we dat? Wij strijden voor een beter leven voor alle varkens in de vleesindustrie. Onze sinterklaasactie draagt daaraan bij. 

Tegen de intensieve veehouderij

Het lijkt tegenstrijdig: een stichting tegen de vee-industrie die de varkenssector een helpende hand biedt. Maar onze sinterklaasactie helpt de varkens, niet alleen de varkenshouders. Varkens in Nood wil een einde maken aan het dierenleed in de intensieve varkenshouderij. Helaas is dat einde voorlopig nog niet in zicht. De meeste mensen eten nog steeds regelmatig varkensvlees. Tot daar verandering in komt, zullen ieder jaar miljoenen varkens in kale stallen gehouden worden. Déze dieren mogen we niet vergeten.   

Dierenleed in kale hokken

Met deze actie hopen we vooral varkenshouders te bereiken die nog geen geschikte hokverrijking gebruiken. Een gebrek aan hokverrijking is één van de grootste oorzaken van dierenleed in varkensstallen. Varkens in kale hokken vervelen zich eindeloos en gaan uit frustratie in de staarten van hokgenoten bijten.

Meer dan de helft van de Nederlandse varkenshouders geeft hun dieren geen geschikt afleidingsmateriaal, terwijl de varkens dit juist hard nodig hebben. Dáár wil Varkens in Nood wat aan doen. Niet om de varkenssector in stand te houden, maar om het leed van de varkens te verzachten. 

Hokverrijking

Veel varkenshouders geven varkens een ketting met een bal of een stuk pvc-pijp om mee te spelen. Helaas hebben de varkens daar weinig aan. Ze kunnen er niet in wroeten en het is al snel saai voor de pientere dieren. Dit soort hokverrijking voldoet ook niet meer aan de eisen waar Nederlandse varkenshouders aan moeten voldoen. Geschikte hokverrijking laat varkens wroeten, kauwen, eten én spelen. Stro in een ruif voldoet daaraan.

Geef varkens stro

Bij biologische varkensstallen is het gebruik van stro al verplicht. Gangbare varkenshouders zien vooral problemen in hokken met stro. Ze zitten niet te wachten op extra werk of verstopte mestputten door grote hoeveelheden stro. Door varkenshouders gratis stroruiven te geven, hopen we deze aarzeling weg te nemen. Dat zou voor veel varkens een enorm verschil maken.

Zien we dan niet liever dat varkens helemaal niet meer opgesloten worden in stallen? Natuurlijk, maar dat is nog niet haalbaar. Alle varkens laten wroeten in wat stro is dat wel.

Help jij mee het leven van de varkens in de vee-industrie een stukje beter te maken? Doneer een ruif vol stro!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.